Vijesti iz svijeta

Najveća na Balkanu: Erdogan će 13. maja prisustovati polaganju kamena temeljca za džamiju u Tirani

Džamija u Tirani, koja će ujedno biti najveća na Balkanu, imat će četiri minareta i zauzimat će prostor od deset duluma, a izgradnja bi trebala biti okončana za dvije ili tri godine

 

Turska Fondacija Diyanet (TDV) najavila da će 13. maja biti postavljen kamen temeljac za izgradnju džamije u Tirani, koja će biti najveća džamija na Balkanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnik TDV-a Mazhar Bilgin je kazao da džamije zauzimaju vrlo značajno mjesto u životu muslimana. Podsjetio je da je u organizaciji ove Fondacije do sada u Turskoj izgrađena 3.421 džamija, a u 25 zemalja diljem svijeta više od 100 džamija i obrazovnih ustanova.

Prema njegovim riječima, postojeća džamija u Tirani premala je da primi veći broj vjernika, posebno tokom najvećih islamskih praznika. Napomenuo je da muslimani u Albaniji, koji čine oko 70 posto populacije te zemlje, odavno planiraju izgradnju veće džamije gdje bi mogli izvršavati vjerske obaveze.

“U Tirani su 1994. godine započete aktivnosti koje je vodila Islamska zajednica Albanije kako bi se na mjestu poznatom kao Namazgah izgradila džamija. Iako je do danas u nekoliko navrata postavljen kamen temeljac, zbog problema oko zemljišta i birokratskih i sudskih procedura nije započeto sa njenom izgradnjom”, rekao je Bilgin.

Istakao je da će džamija, koje će biti izgrađena u Tirani, ujedno biti i najveća džamija na Balkanu. Prema njegovim riječima, kamen temeljac za izgradnju džamije bit će položen 13. maja u prisustvu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, albanskog predsjednika Buyara Nišanija, albanskog premijera Edija Rame i Mehmeta Gormeza, predsjednika Uprave za vjerska pitanja Republike Turske.

Džamija u Tirani će imati četiri minareta i zauzimat će prostor od deset duluma, a izgradnja bi trebala biti okončana za dvije ili tri godine. Kapacitet džamije će biti 4.500 osoba, a u kompleksu će biti izgrađena i konferencijska sala kapaciteta 332 osobe, deset učionica za pohađanje vjerske nastave, galerija za izložbe, restoran, dvospratni muzej Balkana, liftovi za nepokretne osobe, različite radionice i kulturni centar sa parkingom kapaciteta 500 vozila.

Bilgin je na kraju istakao da je Turska Fondacija Diyanet (TDV) izdvojila 200 miliona dolara za džamije u sedam zemalja. Podsjetio je da trenutno u devet zemlja traje izgradnja džamija, a u sedam zemalja traju procedure u vezi sa dodjelom prostora za izgradnju 16 džamija.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button