Vijesti iz zemlje

Kotor Varoš: Bošnjačka djeca u Vrbanjcima danas nisu u školskim klupama

Umjesto djece u učionicama, pred školom su se jutros okupili njihovi roditelji koji ni ove školske godine ne odustaju od stava da je minimalni uslov da njihova djeca nastave redovno školovanje u Vrbanjcima uvođenje u nastavni plan predmeta Bosanski jezik za sve učenike od drugog do devetog razreda.

  – Blizu 90 posto bošnjačkih učenika koji pohađaju Osnovu školu “Sveti Sava” u Vrbanjcima, opština Kotor Varoš, jutros nije otišlo na nastavu, potvrdila je za Anadolu  Agency (AA) majka dvoje učenika Hava Varoš.

Umjesto djece u učionicama, pred školom su se jutros okupili njihovi roditelji koji ni ove školske godine ne odustaju od stava da je minimalni uslov da njihova djeca nastave redovno školovanje u Vrbanjcima uvođenje u nastavni plan predmeta Bosanski jezik za sve učenike od drugog do devetog razreda.

Varoš je navela da je za roditelje neprihvatljiva ponuda Ministarstva prosvjete Republikev Srpske da se za učenike od šestog do devetog razreda osigura nastava iz „jezika bošnjačkog naroda kako je to definisano članom 7 Ustava RS, te da razredni ispit kao uslov za nastavak školovanja u višim razredima polažu u nekoj od škola u Federaciji BiH“.

„U Ustavu RS, u tom članu 7, nigdje ne piše ni srpski jezik, već jezik srpskog naroda, ali se zvanično, ipak, koristi termin srpski jezik, pa ne vidimo zašto se onda nama osporava pravo na bosanski jezik, koji je jedan od služenih jezika BiH“, naglasila je Varoš.

Roditeljima koji su se jutros, po izuzetno lošem vremenu okupili ispred škole, rekla je Varoš, niko se nije obratio. Dodala je i da je jutros na nastavu krenulo nekoliko bošnjačkih učenika.

„Mislim da ih je manje od deset, ali sigurno će i taj broj biti preuveličan“, zaključila je Varoš.

Ministar prosvjete RS Goran Mutabdžija sinoć je ustvrdio da je ispolitizovan slučaj sa bošnjačkom djecom koja pohađaju osnovnu školu u Vrbanjcima i naveo da se istovremeno u Federaciji BiH ne poštuje privremeni sporazum o izučavanju nacionalne grupe predmeta.

“Privremeni sporazum primjenjuje se samo u RS, i to u punom kapacitetu u 22 škole, dok u FBiH imamo tek jedan ili dva slučaja da se implementira, i to samo kada je riječ o srpskom jeziku bez upotrebe udžbenika iz RS”, precizirao je Mutabdžija. 

Ministar prosvjete RS kazao je da se „uprkos ovoj činjenici fokus stavlja na RS, s ciljem urušavanja njenih institucija, što neće biti dozvoljeno.“ 

Anadolija

Povezani članci

Back to top button