Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Grupa Islamska država ‘zasjenila’ i Al-Kaidu

Grupa Islamska država ‘zasjenila’ i Al-Kaidu

Korijeni grupe Islamska država mogu se nazrijeti još 2003. godine [AP - Arhiva]

Svjetske sile i međunarodna javnost zatečeni su okrutnošću boraca ove grupe, koji ne prezaju ni od najgnusnijih zločina kako bi tvorevinu nazvanu Islamska država učinili trajnom geopolitičkom kategorijom.

Piše: Osman Softić

Vojni uspjesi i brutalnost zločina nad neistomišljenicima, šiitima, kršćanima, misticima, Kurdima, Jezidima i drugim vjerskim i etničkim manjinama, te konsolidacija osvojenih teritorija u Iraku i Siriji, koje su ekstremisti nazvali Islamskom državom, počinje sve ozbiljnije zabrinjavati zapadni, ali i islamski svijet. Svjetske sile i međunarodna javnost zatečeni su okrutnošću boraca grupe Islamska država, koji ne prezaju ni od najgnusnijih zločina kako bi ovu tvorevinu’ učinili trajnom geopolitičkom kategorijom.

Ipak, pojava grupe Islamska država ne bi trebala biti neočekivana. Njeni korijeni sežu do 2003. godine, kada je Jordanac Abu Mus’ab al-Zarqawi na sjeveru Iraka osnovao organizaciju Tawhid wal Jihad (Vjera u jednog Boga i džihad). On je krajem devedestih ratovao u Afganistanu, rame uz rame s Osamom Bin Ladinom, osnivačem Al-Kaide. Iako je ideologija Al-Kaide i grupe Islamska država slična, budući da je zasnovana na radikalnom i redukcionističkom selefističkom tumačenju islama i njegove političke uloge u društvu, te terorističkim metodama kao sredstvom ostvarivanja ciljeva ovog pokreta, neke taktičke razlike i mimoilaženja između Bin Ladena i Zarqawija, koje datiraju još iz tog vremena, objašnjavaju razloge zbog kojih se grupa Islamska država pojavila baš u ovom trenutku i munjevitom brzinom se proširila u Iraku i Siriji.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Grupa Islamska država ‘zasjenila’ i Al-Kaidu

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top