Kulinarstvo

Klasični vafli za početak dana

Sastojci (za 4–6 vafla):

  • 2 jaja

  • 250 ml mlijeka

  • 60 g putera (istopljenog)

  • 1 kašičica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • 1 prstohvat soli

  • 200 g glatkog brašna

  • 1 kašika šećera (može i smeđi)


Priprema:

  1. Umuti jaja sa šećerom i vanilijom.

  2. Dodaj mlijeko i istopljeni puter, promiješaj.

  3. U posebnoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i so.

  4. Suhe sastojke postepeno dodaj u mokre i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu bez grudvica.

  5. Zagrij aparat za vafle i premaži ga s malo ulja ili putera (ako nije neljepljiv).

  6. Sipaj smjesu (ne previše, jer naraste) i peci dok vafli ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi (obično 3–5 minuta).


Prijedlozi za posluživanje:

  • Med, javorov sirup ili Nutella

  • Svježe voće: banana, jagode, borovnice

  • Umućena slatka pavlaka ili jogurt

  • Posuti prah šećerom ili cimetom


Savjet:
Ako želiš hrskavije vafle, ostavi tijesto da odstoji 10–15 minuta prije pečenja i peci na nešto višoj temperaturi.
Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button