Klasični vafli za početak dana

Sastojci (za 4–6 vafla):
-
2 jaja
-
250 ml mlijeka
-
60 g putera (istopljenog)
-
1 kašičica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
-
1 kašičica praška za pecivo
-
1 prstohvat soli
-
200 g glatkog brašna
-
1 kašika šećera (može i smeđi)
Priprema:
-
Umuti jaja sa šećerom i vanilijom.
-
Dodaj mlijeko i istopljeni puter, promiješaj.
-
U posebnoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i so.
-
Suhe sastojke postepeno dodaj u mokre i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu bez grudvica.
-
Zagrij aparat za vafle i premaži ga s malo ulja ili putera (ako nije neljepljiv).
-
Sipaj smjesu (ne previše, jer naraste) i peci dok vafli ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi (obično 3–5 minuta).
Prijedlozi za posluživanje:
-
Med, javorov sirup ili Nutella
-
Svježe voće: banana, jagode, borovnice
-
Umućena slatka pavlaka ili jogurt
-
Posuti prah šećerom ili cimetom
Savjet:
Ako želiš hrskavije vafle, ostavi tijesto da odstoji 10–15 minuta prije pečenja i peci na nešto višoj temperaturi.
Akos.ba