Kulinarstvo

Klepe

Ideja za ručak i večeru

Sastojci za tijesto:

  • 300 g brašna (otprilike 2 čaše)

  • 1 jaje

  • Malo soli

  • Voda po potrebi (oko 100 ml, dodavati postepeno)

Sastojci za fil:

  • 250 g mljevenog mesa (junetina ili miješano)

  • 1 glavica crnog luka (sitno isjeckan)

  • So i biber po ukusu

Sastojci za bijeli sos:

  • 2–3 čehna bijelog luka (sitno isjeckanog ili protisnutog)

  • 2 kašike putera ili ulja

  • 200 ml pavlake (kisela ili neutralna za kuhanje)

  • Malo vode od kuhanja klepi

  • So po ukusu


🥣 Priprema:

1. Napravi tijesto:

U zdjeli pomiješaj brašno, so i jaje, pa dodaji vodu postepeno i mijesi dok ne dobiješ glatko, srednje tvrdo tijesto. Pokrij i ostavi da odmori 15–20 minuta.

2. Pripremi fil:

Pomiješaj mljeveno meso sa sitno isjeckanim lukom, dodaj so i biber po ukusu. Sve dobro izmiješaj.

3. Razvaljaj tijesto:

Tijesto podijeli na dvije loptice i razvaljaj ih tanko, kao za pitu. Isijeci na kvadrate veličine 5×5 cm (ili po želji).

4. Punjenje i oblikovanje:

Na sredinu svakog kvadrata stavi malo fila, pa preklopi u trougao. Prstima dobro pritisni rubove da se ne otvore tokom kuhanja.

5. Kuhanje:

U loncu prokuhaj posoljenu vodu i lagano spuštaj klepe. Kuhaj ih dok ne isplivaju na površinu i još 5–7 minuta nakon toga. Izvadi ih šupljikavom kašikom.

6. Sos:

Na tavi zagrij puter, dodaj bijeli luk, kratko proprži (da zamiriše, ali ne da zagori). Dodaj pavlaku, malo vode od kuhanja klepi, so i promiješaj. Pusti da kratko prokuha.

7. Serviranje:

Klepe složi u tanjir i prelij vrućim bijelim sosom. Po želji pospi sjeckanim peršunom ili dodatnim bijelim lukom za jači ukus.


🍽️ Savjet:

Uz klepe najbolje ide šolja jogurta ili čaša domaćeg kiselog mlijeka. Možeš ih pripremiti unaprijed i zamrznuti – savršene za brz ručak ili večeru.

Akos.ba
foto:hanumakocht.at

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button