Vijesti iz svijeta

Britanija: Radikalni desničari u pozivima na nerede spominju Srebrenicu i zločinca Mladića

TBIJ je pronašao desetine statusa koji su sadržavali direktne pozive na nasilje ili upute kako počiniti djela nasilja

Mediji su objavili poruke devet grupa na aplikaciji Telegram, u kojima su ekstremni desničari organizirali proteste, a kasnije i nerede širom Velike Britanije.
Protesti su započeli nakon lažne vijesti da je napad na plesni klub u Sautportu, gdje su ubijene tri djevojčice, izveo muslimanski migrant, te su nakon toga ubrzo na ulicama širom zemlje nastali i neredi.
Britanski mediji su otkrili poruke na Telegram kanalima gdje su lokalni lideri pozivali stanovnike na izlazak na proteste, a sam sadržaj poruka bio je izrazito uvredljiv.

Otvoreni rasizam prema migrantima, islamofobija su česti u porukama, a u svrhu propagande korišten je i genocid u Srebrenici.
Jedan neimenovani korisnik je poslao fotografiju iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, te je nazvao “rješenjem za migrante”, dok je isti korisnik kazao da neredi trebaju postati “Srebrenica 2.0.”.
Osim toga, podijeljen je i snimak osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

U grupu je stavljen snimak njegovog ulaska u Srebrenicu i govora o “buni protiv Dahija”, koji često cirkuliše desničarskim kanalima u Velikoj Britaniji.
Biro za istraživačko novinarstvo (The Bureau of Investigative Journalism, TBIJ) je pronašao desetine statusa koji su sadržavali direktne pozive na nasilje ili upute kako počiniti djela nasilja. Mnogi drugi postovi sadržavali su islamofobiju, rasizam i antisemitizam.
Telegramov portparol Remi Vaughn je rekao: “Telegramovi moderatori aktivno prate situaciju i uklanjaju kanale i postove koji sadrže pozive na nasilje. Pozivi na nasilje su eksplicitno zabranjeni pravilima korištenja Telegrama.
Ekstremno desne grupe u Velikoj Britaniji već duži period negiraju genocid u u Srebrenici, u svoju antimuslimanske kampanje, a neformalni lider protesta Tomi Robinson (Tommy) je na stranici svoje grupe “EDL” imao posvećenu sekciju negiranju genocida u Srebrenici, nazivajući to lažima.

Povezani članci