Četiri ukusna i zdrava jela za pola sata, znamo kako
Batch cooking najnoviji je trend u kulinarskom svijetu. Živimo jako brzo i često nemamo vremena provoditi sate i sate u kuhinji i u tom trenutku u pomoć stiže batch cooking
Umjesto svakodnevnog nakuhavanja, kuhaš samo za vikend
I dok dosta ljudi posljednjih mjeseci radi od kuće to često ne znači da samim time što ne gubimo vrijeme za odlazak i dolazak s posla, da imamo više slobodnog vremena. Dapače, u razgovoru s kolegicama, često nam se čini da vremena imamo i manje. A zdrava prehrana u ovakvim trenucima je još važnija.
Izvor: zena.rtl.hr
Idealna stvar je Batch cooking.
Cijela je poenta da uzmeš 2-3 sata subotom ili nedjeljom i skuhaš gotovo sve glavne obroke za cijelu sedmicu. Pohraniš ih u staklene posude, složiš u hladnjak te ih trošiš iz dana u dan. Dođeš kući zagriješ glavni dio obroka, dok se kuha neki prilog i to je to, za 15 minuta obrok je spreman ”
Uglavnom u batch cookingu je važna stavka i čuvanje hrane.
Nikako ne smijemo ostaviti primjerice bolonjez u metalnoj posudi jer će poprimiti metale u sebe. Najzdravija pohrana hrane je u staklenkama. I zapravo, jedino što treba za batch cooking je dobra volja, malo vremena i staklene posude.
Ono što je također važno kod batch cookinga su začini.
Osim naravno to daju okus hrani, oni također čuvaju namirnice od kvarenja i idealni su za ovu varijantu kuhanja. Imaju i dobrobit za naš organizam. Dakle s njima ne možete pretjerati toliko da pokvarite jelo. Dovoljno je da ih dozirate s malom kašikicom.
Kad pripremate batch cooking svakako skuhajte krompira u kori i jaja. Uvijek će vam dobro doći da ih imate skuhane. U staklenoj posudi krompir moze stajati danima. Stavite ga u salate koje mogu biti samostalan obrok ako jos u njima ima malo cherry rajčica ,sira, tune, maslina, ali i kuhanih jaja..
Takodjer, kuhani krompir lako spremite kao krompir salatu. Narezite ga na šnite ili kocke, dodajte mu kuhanih jaja i sitno narezanog mladog luka, začinite s vinaigrette umakom. Vinaigrette umak se radi tako da pomjesate jednu kašiku senfa s octom i maslinovim uljem, začinite sa soli i biberom, te stavite sušenog estragona.
Donosimo naravno i recepte kako bi i sami mogli isprobati ove brze, ali i ukusne delicije s kojima ćete cijelu sedmicu zdravo jesti i imati više vremena za sebe, obitelj, prijatelje ili gledanje omiljene serije.
Hummus
300 g leblebija
2 velike kašike tahini paste
Maslinovog ulja po potrebi
So
Biber
Čili
Kurkuma
Pola limuna
Leblebije ostaviti u hladnoj vodi preko noći. Ujutro tu vodu OBAVEZNO izliti u sudoper. Isprati . Te uliti čistu vodu u kojoj će se kuhati. Kuhajte ga 40min. Kad su kuhane, stavite ih u zdjelu pazeći da sačuvate malo vode u kojoj su se kuhale.
U zdjelu sa leblebijama stavite tahini pastu, začine, maslinovo ulje i limun. Miksajući dolijevajte vodu u kojoj su se leblebije kuhale. Ako stavite više vode slučajno, zgusnut će se stajanjem. Pohranite na hladno I trošite sljedećih nekoliko dana.
Namaz od patlidžana (malidžano)
2 veća patlidžana
15 g pinjola
150 ml hladno prešanog suncokretovog ulja
1 dcl maslinovog ulja
Sok pola limuna
So
Biber
Čili, kurkuma
Patlidžane oprati i odrezati dio sa peteljkom. Razrezati ih na pola po dužini. Dobro ih nasoliti te sačekati pola sata dok ne puste vodu. Kad vidite da su po vrhu rosni, iscijedite ih nježno I posušite.
Zatim, jednu polovicu razrezati okomito u jednu pa u drugu stranu, pazeći da ne porežete koru,narezan patlidžan treba imati nalik romb uzorka. Drugu polovicu također isto narezati. Dobro ih nauljiti sa suncokretovim uljem i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 C. Peći 30 -40 min.Dok se oni peku, tostirajte pinjole. Kad su patlidžani pečeni, izvadite ih, te kašikom izvadite meso iz svake polovice.
Stavite ga u staklenku, dodajte sve ostale sastojke i izmiksajte sa štapnim mikserom.Poklopite te pohranite u hladnjak i potrošite u roku 4 – 5 dana.
Pašteta od pilećih jetrica
500g pilećih jetrica
300g luka
25 g maslaca
2 češnja bijelog luka
1 čajna kašike slatke začinske paprike
1 kašikica senfa
Pola limuna
10 g namočenih grožđica
10 g namočenih brusnica
2 dcl vode
Jetrice dobro očistiti od žilica .Na maslacu dinstati prethodno narezan luk, kad uvene dodati jetrice koje ste dobro očistili od žilica I bijeli luk.Pustiti da se dinstaju 10 min uz povremeno miješanje. Staviti kašiku crvene paprike. Dodati senf, brusnice i grožđice i vodu.Poklopiti i ostaviti da se lagano kuha pola sata.Nakon toga pustiti da se ohladi.Ohlađeno staviti u blender zajedno sa cijeđenim limunom , uliti maslinovog ulja i blendati dok nedobijete lijepu teksturu.Ako nemate blender može i štapni mikser.Paštetu pohranite u steriliziranu staklenku te na vrh stavite malo otopljenog maslaca da se pašteta ne pokvari. Čuvajte u hladnjaku.
Teleće šnicle na bečki način
4-5 tanko rezanih šnicli telećeg buta
2 jaja
Brašno i krušne mrvice za pohanje
Sol
1 velika kašika vrhnja za kuhanje
Kisela voda
Ulje za prženje, najbolje hladno prešano maslinovo
Teleće šnicle istucite i ostavite u kiseloj vodi da omekšaju. Poželjno sat vremena. Prije pripreme šnicle lagano posolite. U jednu zdjelu stavite brašno, u drugu razmutite jaja a u treću krušne mrvice.
Zatim, zagrijte tavu, ulijte ulje, osušene šnicle pobrašniti, te umočiti u razmućena jaja sa svake strane,zatim uvaljati u mrvice i staviti na vruće ulje. Peći sa svake strane na srednje jakoj temp 7-8 min,odnosno dok ne dobije zlatno smeđu boju.Kad su gotove, staviti ih na papirnati ručnik da upiju višak masnoće. Poslužiti uz krumpir salatu.
Krompir salata
4 veća krompira
2 kuhana jaja
2 mlada luka
Kašika sirćeta
Maslinovo ulje
1 mala kašika senfa
Sol
Biber
Krompir skuhati u kori, pazeći da se ne prekuha. Jaja kuhati na tvrdo .Kad se krompir skuha, ogulite ga, narežite na kolutove ili kocke. Jaja narežite sitno kao i mladi luk te stavite u zdjelu sa krompirom. Napravite umak od maslinovog ulja, senfa, sirćeta, soli i bibera, dobro pomiješan umak prelijte preko krompira, lagano pomiješajte i ukrasite grančicom peršuna ili bosiljka.
Akos.ba