Cvekla – super hrana za mame i djecu
Čaša soka od cvekle nema ni blizu zamaman ni inspirativni okus kao svježe iscijeđeni sok od agruma. Možda više ima okus po zemlji. No, zato posjeduje nevjerojatne iscjeliteljske moći.
Sok od cvekle krcat je ecencijalnim vitaminima i mineralima i jedno je od najzdravijih napitaka koji se mogu napraviti iz prirode. Osim što tijelo opskrbljuje brojnim hranjivim tvarima, sok od cvekle podiže energiju organizma i ima izrazito pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem.
Izvor: Wish.hr
Evo nekoliko detaljnijih efekata cvekle na organizam
Prirodan je multivitamin
Sastav minerala i vitamina je impresivan. Napitak sadrži visoku razinu vitamina C, folne kiseline, beta-karoten (vitamin A) te vitamine B1, B2 i B3.
Od poznatih minerala sadrži kalij, fosfor, megnezij, cink, bakar, selen i željezo. Povrh svega, sok od cvekle sadrži i razne amino kiseline.
Podiže energiju
Nedavno objavljena britanska studija sa Sveučilišta Exeter bacila je svjetlo na neke sastojke soka koji mogu podići otpornost i energiju organizma.
Konkretno, pokazala je da su tokom konzumacije napitka sportaši bili u stanju vježbati 16 posto duže nego inače jer su hranjive tvari reducirale potrošnju kisika pa su se prilikom vježbanja sportaši manje umarali i bili su izdržljiviji.
Snižava krvni pritisak
Znanstvenici sa Londonske medicinske škole došli su do zaključka da razina nitrata u 500 mililitara soka od cvekle dnevno ima mjerljivi efekt na smanjenje krvnog pritiska.
Istraživanje je pokazalo da to smanjenje ne nastupa samo trenutno nakon konzumacije napitka već tokom cijelog dana. Znanstvenici smatraju da nitrati u cvekli proširuju krvne žile i samim time poboljšavaju cirkulaciju.
Ima dobar učinak na kardiovaskularni sustav
Osim što proširuju krvne žile, nitrati u soku od cvekle smanjuju rizik od srčanih bolesti, začepljenja krvnih žila i raznih krvožilnih bolesti.
Ukratko, širenjem krvnih žila srce se opskrbljuje sa više krvi, a samim time i više kisika, što srce čini zdravijim.
Godinama su liječnici pacijentima sa srčanim bolestima preporučavali nitroglicerin, međutim količina nitroglicerina koju proizvodi organizam se s godinama smanjuje da bi ga tijelo na koncu potpuno prestalo proizvoditi.
Za dobrobit kardiovaskularnog sistema preporučuju se dvije čaše soka od cvekle dnevno.
Najbolji način pripreme soka:
Osim vlastite sadnje , najjeftiniji način je nabava svježe na tržnicama i samostalna priprema soka.
Sok se može pripremiti u multipraktiku ili uz pomoć štapnog miksera, nakon što se cvekla očisti i nareže na sitnije kockice.
Cvekla se usitnjena može ranije i malo prokuhati. Dodati jednu do dvije kašikice šećera po potrebi.
akos.ba