U FokusuVijesti iz zemlje

U subotu pohod na Čavkaricu

Koordinacija Bošnjačkih udruženja Mostara će u subotu 29.8.2020. obilježiti 79-u godišnjicu od nekažnjenog zločina nad Bošnjacima Istočne Hercegovine.

Nakon 79 godina prvi put će se organizovano upriličiti pohod do jame Čavkarice gdje će se polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim programom odati počast za oko 1600 žrtava sa šireg prostora  Bilećkih rudina i Dabra  koji su ubijeni u periodu od 29. 8. do 3. 9. 1941. godine od strane crnogorskih četnika i njihovih domaćih saradnika.

Koordinacija Bošnjačkih udruženja Mostara u proteklom periodu je izvršila mapiranje staze do lokaliteta jame Čavkarice i utvrdila tačne koordinate mjesta zločina.

Nakon mapiranja trase puta, Koordinacija bošnjačkih udruženja Mostara zatražila je odobrenje za obilježavanje godišnjice od MUP-a RS , PS Bileća, te nakon dobivenog odobrenja izvršila neophodne pripreme s ciljem što kvalitetnije organizacije obilježavanja godišnjice.

Tokom proteklog vikenda članovi Bošnjačkih udruženja su očistili trasu puta  i lokalitet jame Čavkarice.

Pohod do Čavkarice kreće u subotu 29.8.2020. godine u 9 sati iz Stoca, ispred Careve džamije, prema Berkovićima i nastavlja starim putem za Nevesinje prema Čavkarici.

Svi učesnici pohoda trebaju da pripreme adekvatnu odjeću i obuću jer će se kretati planinskom stazom dugom oko 1.5 km i da se pridržavaju epidemioloških mjera  propisanih od nadležnih organa u vezi sa virusom COVID 19.

Pozivamo porodice žrtava i sve ostale institucije, udruženja, organizacije,  da nam se pridruže u zajedničkom obilježavanju godišnjice od zločina nad oko 1600 Bošnjaka Istočne Hercegovine.

Naš cilj je da se ova godišnjica i u budućnosti redovno i tradicionalno obilježava kako bismo podsjećali da se genocid više nikad i nigdje ne bi dogodio.

KOORDINACIJA BOŠNJAČKIH UDRUŽENJA MOSTARA

Pridružite se Facebook stranici Čavkarica 1941

Akos.ba

Back to top button