Vijesti iz zemlje

Jama Čavkarica: Obilježavanje 79. godišnjice prešućenog zločina

Koordinacija bošnjačkih udruženja iz Mostara na danas održanoj press konferenciji najavila je obilježavanje 79. godišnjice zločina počinjenog nad nedužnim civilnim stanovništvom bilećkog kraja na jami Čavkarici. Programi obilježavanja planirani su 29. avugsta 2020. godine u 11 sati.

Pripreme za obilježavanje godišnjice, istaknuto je, u završnoj su fazi. Učešće u programima najavilo je nekoliko udruženja iz Zenice, Tuzle, Sarajeva i Mostara.

– Nećemo praviti posebno masovan skup. Očekujemo oko 100-tinjak učesnika. Skup je uredno prijavljen i dobili smo sva potrebna odobrenje od Policijske uprave u Bileći – kazao je Midhat Brkan član organizacionog odbora.

Zločin počinjen na jami Čavkarici jedan je od najstrašnijih historijskih događaja u povijesti Bosne i Hercegovine. Prema istraživanjima novinara i publiciste Tahira Pervana u jamu Čavkaricu 3. septembra 1941. godine ubačeno je preko 800 civila, uglavnom žena i djece. O ovom zločinu se u vrijeme komunističke vlasti uopće nije smjelo govoriti. Svi oni koji su insistirali na istini i procesuiranju zločina bili su podvrgnuti represijama državnog sistema, poput Tahirovog oca koji je zbog toga, šikaniran i maltretiran do smrti. Pervan je na press konferenciji govorio o detaljima zločina i okolnostima u kojima je počinjen. Još jednom je podsjetio na tragičnu sudbinu Hadžere Ćatović Bijedić koja je 72. boravila u jami i preživjela, a o kojoj je, proteklih decenija, objavio nekoliko romana i knjiga.

– Brojem žrtava Čavkarice smatramo sve one koji su stradali na putu od svog sela do jame gdje je pobijen najveći broj nedužnog civilnog stanovništva. U koloni od Plane do Berkovića bilo je oko 1000 ljudi. Usput do jame stradao je veliki broj njih. Neću pogriješiti ako kažem da je u samoj jami završilo oko 800 ljudi. General Asim Pervan u septičkoj jami u Berkovićima je pronašao 17 kostura, a usput prema Trusini još 24 posmrtnih ostatka ubijenih. Pokopao ih je u Fatničkom haremu, podigao spomenik i napisao da su to žrtve četničkog terora. Poslije toga, vjerovatno zbog toga, smijenjen je sa svih pozicija – kazao je Pervan. On je opovrgao Dedijereve tvrdnje kako je stradalo smo 450 civila jer je, sa drugim istraživačima, uz sve relevantne podatke, došao do spiska skoro dvije hiljade ubijenih bilećkih Bošnjaka početkom 1941. godine.

Ovogodišnje obilježavanje zločina na jami Čavkarici, istaknuto je na press konferenciji, samo bi trebalo biti dodatni poticaj za temeljite pripreme obilježavanja 80-te godišnjice ovog prešućenog zločina.

(H.E./Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button