Književni kutak

Osvrt na roman “Želja” autora Semira Krnjića

Iz štampe je izašla prva knjiga autora Semira Krnjića pod nazivom “Želja”. Recenziju je napisao Nezim ef. Halilović Muderis.

“Roman sam počeo riječima: “Možda nisam neko bitan, pa da svima bude interesantna moja priča. Ali, moja priča je razumljiva za sva bića, a ti, čitaoče, ne zaboravi prošlost, da ne bi izgubio budućnost.”

Knjiga govori o tri perioda:

Prijeratnom, ratnom I poslijeratnom. Riječ je o ljubavnoj priči Kemala i Lejle, medresanskim danima, pozivu u rat, poginulim prijateljima u Ahmićima i Srebrenici. Knjigu sam želio približiti mladim ljudima.”, kaže autor.

Iz recenzije:

Nezim Halilović Muderis

“Roman Želja predstavlja prelijepu priču mladog, maštovitog i odvažnog pisca Semira Krnjića, koji iz poštovanja prema onima koji su svoje živote utkali u temelje naše Domovine, ali i prema onima koji svojim životima branili našu Domovinu, a u postdejtonskom periodu žive na marginama javnog života, želi dati svoj doprinos u afirmaciji nebrojenih ljudskih vrijednosti našeg dobrog, plemenitog, ali naivnog naroda, koji se u toku otpora oružanoj agresiji nije svetio i koji nakon stravičnog genocida ne umije kako treba ni da mrzi.

Ljubav Kemala i Lejle je bila snažna i čista i, kao mnoge druge ljubavi, poredila se sa ljubavlju Medžnuna i Lejle. Ona u vremenu moralnog posrnuća uči omladinu čistoj ljubavi, u kojoj se znaju granice našega Dina, koje se bez obzira na snagu ljubavi i čežnje jednog za drugim ne smiju prelaziti ili bolje reći tim se granicama ne smije približavati.

Priča je prepuna onih “sitnihˮ ljudskih detalja, kojim svjedoče bogati duh Bošnjaka, koji i u vlastitoj nevolji misle na druge, pa i na svoje prijetelje sa kojima je glavni junak proveo medresanske dane i iz tih dana ponio najljepše uspomene.

Ali, mi Bošnjaci i kada jedni druge preteknemo šehadetom ili smrću, ne zaboravljamo one koji su nas pretekli, svjesni da je to Allahov kader (odredba), a samo On zna mudrost toga, pa tako i junak ove priče svojoj djeci daje imena svojih prijatelja šehida, koja ga podsjećaju na njih, na njihovo prijateljstvo, ali i na njihove neostvarene želje.

Tako mi Bošnjaci lakše podnosimo smrt dragih nam insana, ne damo sjećanjima da umru, trudimo se da u ovom dunjalučkom hodu ne iznevjerimo naše šehide i gazije i nadamo se susretu sa njima i njihovom zalaganju za nas!”

Više o autoru na Faacebook stranici:

Semir Krnjić – tekstovi

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button