O obrazovanju i odgojuZa djecu i omladinu

8 načina kako da stimulišete vaše dijete da piše

Pisanje je značajan dio naše svakodnevice, koristimo ga za postizanje jednostavnih i složenih stvari u našem životu. Svi, u određenoj mjeri, pišu – ljekar piše recept za svoje pacijente, kuhar piše svoje recepte, kupac piše spisak za kupovinu, autor pišući otvara svoju priču, pjevač, eventualno, piše tekst pjesme, djeca pišu svoju rođendansku listu želja itd.

Pisanje je umjetnost i oblik komuniciranja ili način izražavanja osjećanja i misli drugoj osobi – može se koristiti na mnogo različitih načina i sa tehnološkim napretkom možete pisati na beskrajnim platformama. Vrlo je važno da djeca odrastaju kao samouvjereni pisci kako bi se mogli slobodno i kritički izražavati i da mogu pisati za različite svrhe. Prema podacima “National Literacy Trust” u 2015. godini, samo jedna petina djece i mladih  dnevno piše van učionice. Mogući razlog za to je nedostatak uživanja u pisanju.

Dakle, šta možemo učiniti kako bi našu djecu zainteresovali da pišu i razviju se u pisce? U nastavku pročitajte kako da pronađete neke praktične načine da ohrabrite vaše dijete ne samo da piše, već i da razvije strast za pisanjem.

1.Neka bude smisleno; pišite za različite svrhe.

Pisanje nije samo pričanje priče, to može da bude bilo šta: od pisma do dnevnika. Možete pisanje učiniti značajnijim tako što će te vašemm dijetetu dati različite svrhe i ciljeve pisanja npr. zatražite od njih da napišu šoping listu za vas ili uputstva koja objašnjavaju kako igrati  omiljenu igricu. Pa zašto ne i malo kuhati zajedno i naterati ih da napišu recept? Mogućnosti su beskrajne, ali ključno je učiniti im pisanje zabavnim i svrsishodnim. Ako djeca vide svrhu pisanja, oni će mu dati veću vrijednost.

2.Napravite ćup sa riječima

Zatražite od vašeg dijeteta da napuni ćup sa uzbudljivim i novim rječnikom prikupljenim i naučenim tokom sedmice. Na kraju sedmice igrajte igru ​​riječi pisanjem rečenica sa tim riječima ili pisanjem priče i pogledajte koliko od tih riječi možete koristiti. Možete čak napraviti i takmičenje kako biste vidjeli ko koristi najveći broj riječi. To je dobar način da naučite značenje novih riječi.

3.Kreirajte porodični pano s porukama

Napišite  jedni drugima poruke i pričvrstite ih na ploču. To može biti nešto jednostavno poput zahvalnice ili nekog podsjetnika. Ovo također podstiče na čitanje onoga što je neko drugi napisao. Ali dobro je i razgovarati, pa zapamtite to i zadržite taj balans.

4.Koristite različite medije za pisanje.

Pisanje ne mora uvijek da bude s običnom olovkom i na dosadnom bijelom papiru. Zamolite svoju djecu da svoje riječi napišu na računaru ili tabletu. Isprobajte olovke sa sijajem i dopustite svojim mališanima da pišu nešto s sjajilom. Poenta je da promjenite način.

5.Podijelite to što više i šire

Kada napišete najbolju priču ili blog, želite da to i drugi vide i podjele. Možda je vaše dijete napisalo nevjerovatnu priču ili neki naučno-fantastični komad; šta god da je, djeca će vjerovatno nastaviti sjajno da pišu kada vide kako su njihovi radovi cijenjeni kod drugih. Pohvalite ih i ohrabrite da nastave s pisanjem. Zašto da ne učestvuju i u nekom takmičenju u kratkim pričama?

6.Pišite skupa s njima

Djeca vole dijeliti svoje knjige s drugima; bilo da se radi o pričama za laku noć ili da se priviju na kauč sa knjigom, djeca uživaju u dijeljenju svojih knjiga. Moramo raditi na širenju ove ljubavi i njihovog vezivanja za pisanje, na primjer, napišite skupa pismo koje će te dati nekom članu vaše porodice, pišite kartice za posebne prilike, itd.

7.Budite uzorni model.

Djeca kopiraju ono što vide, pa neka vas vide da pišete. Ne samo da će ih to inspirirati da pišu, već će naučiti o pisanju posmatrajući vas. Razgovarajte s njima o tome šta pišete.

8.Vježbajte, vježbajte, vježbajte

Pisanje nije lak zadatak i djeci treba dati da vježbaju kako bi mogli postati bolji u tome. Uputite im dosta pohvala i ne dozvolite da se obeshrabre. Neka te aktivnosti budu kratke i zabavne. Osigurajte im da slobodno pišu. Dajte im papir i olovku i pustite njihovu maštu da uradi ostalo.

Zapamtite, mi tragamo za mogućnostima razvijanja naše djece u talentovane pisace i to se ne događa slučajno, već moramo raditi na tome. S obzirom da je ovo tekst o podsticanju na pisanje, važno je zapamtiti da su čitanje i pisanje međusobno povezani. Što više dijete čita postaje bolji pisac. Oni bolje razumiju svijet i globalni rječnik. Dakle, kao što smo gore spomenuli, provodite vrijeme u čitanju zajedno s vašim dijetetom.

Autor: Sabana Begum

Izvor: ilmfeed.com

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button