Zdravlje

7 razloga zašto ne trebate bacati koru lubenice: 95% zdravih tvari nalaze se u kori

Ovaj se dio lubenice gotovo uvijek baca, a da nismo ni svjesni koliko on ima dobrobiti. Kora lubenice je potpuno jestiva (ako je iz organskog uzgoja) i ima diuretski učinak, pomaže u snižavanju krvnog tlaka te pomaže bubrezima da pravilno vrše svoju funkciju.

Brojne studije potvrdile su da je kora lubenice odličan izvor vitamina C, B6 i A te magnezija, cinka i kalija. Crvena sredina je bogata likopenom, snažnim antioksidansom koji sprečava mnoge bolesti. Zanimljivo je da se 95% tvari koje donose zdravstvene dobrobiti nalazi upravo u kori, piše portal alternativa-za-vas.com.

1. Pomaže u trudnoći

Aminokiselina citrulin, koja se nalazi u voću, pokreće biokemijske procese u krvotoku koji vašim žilama pomažu da se opuste. Kod trudnica u trećem tromjesečju, kora lubenice pomoći će smanjiti ili potpuno ukloniti pojavu grčeva.

2. Sprečava artritis i reumu

Kora lubenice bogata je beta-karotenom i vitaminom C. Oni učinkovito suzbijaju upalne procese koji mogu uzrokovati artritis ili kostobolju i druge oblike reume.

3. Prevenira srčani udar i druge teške bolesti

Kombinacijom folne kiseline i drugih vitamina, kora lubenice igra važnu ulogu u smanjenju rizika od srčanog udara, moždane kapi i raka debelog crijeva.

4. Regulira krvni tlak

Kalij i magnezij, uz razne kiseline koje ovo voće sadrži, u međusobnoj kombinaciji pomažu čuvati zdravlje krvnih žila i dobar protok krvi. Lubenica također održava najbolji omjer elektrolita u krvi te umanjuje kiselost organizma, što su važni elementi za stabilan krvni tlak.

5. Sprečava upale

Likopen iz lubenice je snažni antioksidans. Kao i drugi antioksidansi, likopen je vrlo učinkovit u borbi protiv slobodnih radikala koji su glavni uzrok upala.

6. Pojačava libido

Za lubenicu se kaže da je “prirodna Viagra”. Zahvaljujući aminokiselini citrulin, koja se nalazi u kori, lubenica snažno pojačava libido. Istraživanja su pokazala da lubenica pomaže muškarcima s lakšim oblikom erektilnog poremećaja.

7. Čuva zdravlje očiju

Uz pomoć vitaminima A i C, te uz beta karoten i druge nutrijente, ova voćka čuva zdravlje vaših očiju i dobar vid.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button