Liderstvo i menadžment

7 loših navika koje ne služe ničemu i neće vas odvesti nikuda

Jako često usvajamo navike koje potiču od negativnih osoba ili iskustava. Navikavamo se da imamo jedan crni oblak iznad sebe i na kraju to opravda naše pogrešne navike. Jer, na kraju uglavnom dobijemo ono što i tražimo.

Ali, na isti način na koji usvajamo određene navike ponašanja i razmišljanja koje nas ne vode nikuda, možemo odlučiti i da povećamo našu svjesnost o načinu na koji reagujemo i usvojimo nova referentna ponašanja. To nije teško a, ako to uradimo, možemo značajno poboljšati kvalitet našeg života.

U nastavku vam predstavljamo sedam navika kojih bi trebalo da se rješite ako želite da zaista uživate u svim radostima života:

  1. Kritikovanje: jedna od najdestruktivnijih navika

Slikovni rezultat za kritikovanje

Mnoge osobe imaju tendenciju da negativno osuđuju bilo koju osobu, situaciju ili realnost sa kojom se sretnu. Kao da su navijeni da kritikuju druge i ne mogu da se isključe niti zaustave, a nemaju neki poseban razlog ili cilj.

Kritika, sa druge strane, ima smisla samo kada je njen cilj da nešto poboljša. Međutim, ako za cilj ima samo da pokaže negativnu stranu svega, ako samo obescenjuje druge, sve se završava samo stvaranjem negativnog okruženja. A to će, naravno, i kod drugih samo izazvati viđenje vaših nedostataka.

  1. Pasivno čekanje da se „nešto desi“

Ovo je navika da vaš odgovor na neku lošu situaciju ili problem nije traženje rješenja već čekanje da neki spoljašnji faktor sve riješi umjesto vas. Čekate da naiđe ljubav, da vam neko ponudi bolji posao ili da neki doktor napokon pronađe lijek za vašu migrenu.

Zapravo, sanjate otvorenih očiju da vas neko spasi. Vidite sebe kao nekoga ko ne posjeduje potrebne kapacitete da riješi svoje probleme ili krene novim putem. Ali, ova navika vodi ka tome da dane provodite ne živeći svoj život, ne reagujete i tako gubite dragoceno vrijeme koje se nikada neće vratiti.

  1. Kukanje je stil vašeg života

Možda ste sebe, a da to niste ni primjetili, ubjedili da je kukanje pozitivno. Verujete da je kukanje način da pokažete svoje snage ili drugima stavite do znanja sa koliko poteškoća ste morali da se suočite u životu.

Možda to radite da biste dobili reakciju od drugih ljudi, navikli ste da kukate da biste zauzvrat dobili pažnju, dozvolu ili solidarnost. Ali, istina je da dobijate potpuno suprotno. Kukanje je, zapravo, negativan metod komunikacije koji, na duge staze, iritira osobe koje vas okružuju.

  1. Pravite se da vas se problem ne tiče

Slikovni rezultat za ignorisanje

Izbjegavanje je veoma rasprostranjena navika, naročito među muškarcima, iako postoje i mnoge žene koje se ponašaju na isti način. Očigledno želite samo da sklonite „dramu“ iz svog života ili ne želite da nekim problemima pridajete na značaju pa čak iako su prilično teški. Možda vjerujete da je ovakvo ponašanje samo jedan način da živite mirnije ili ste previše ponosni.

Ono što je sigurno jeste da pravi životni problemi ne mogu da se ignorišu. Koliko god brzo da pobjegnete od njih, prije ili kasnije oni vas stignu. Ignorisanjem ne postižete ništa osim što dodatno komplikujete, hranite i povećavate probleme. Nijedan ozbiljan problem se neće sam riješiti, i kriti glavu pod zemljom samo komplikuje stvari.

  1. Konzumerizam ili „kupujem, dakle postojim“

Slikovni rezultat za šopingholičar

Biti rob konzumerizma je navika koja, bez ikakve sumnje, vodi ka nesreći.

Možete vjerovati da ćete ako posjedujete mobilni telefon najnovije generacije biti najsretnija osoba na svijetu. I možda i hoćete…nekoliko sati. Poslije toga, kada se spustite na zemlju, vaše oči će se usmjeriti na novi hir.

Povezivati stanje sreće sa materijalnim stvarima služi samo da projektuje prazninu koju nosite u sebi. Svi vole da šopinguju i ispune sebi poneku želju, s vremena na vrijeme. Ali kada kupovina postaje samo način da se dođe do sreće i, prije svega, kada preraste u naviku, znači da smo na pogrešnom putu. Na putu koji će samo povećati osećaj praznine koji osećamo.

  1. Zatvaranje u kuću

Kada se ne osjećamo dobro, imamo tendenciju da postanemo pasivni i da ne želimo da se pomjerimo sa mjesta. Obično je izlazak iz ovakvog stanja apatije pitanje popodneva ili najviše par dana. Ali, kada nastavljamo da živimo na taj način i to preraste u naviku, došao je momenat da se zapitamo šta nam se dešava.

Problem nije biti zatvoren. Prava teškoća je u činjenici da ovaj način reagovanja na problem zapravo gradi stil života koji se vrti oko izolacije. A izolacija, na svoj način, pojačava stanje depresije i osjećaj da smo sve ranjiviji.

  1. Odbijanje noviteta i promena

Slikovni rezultat za depresija

Imati previše stroge navike je način samo-sabotaže. Ako uvijek radite iste stvari, sigurno će i vaše misli, osjećanja i percepcije ostati iste. To je kao da ste zauvijek zamrzli ono što je u vama.

Promjene su uvijek pozitivne jer vas, na ovaj ili onaj način, tjeraju da izađete iz zone komfora. A to vas tjera da aktivirate vaš unutrašnji svijet kako biste uspjeli da se prilagodite novitetima. Ovo novo stanje je ono koje čini da se osjećate živim, koje nam pokazuje da postoje mnoge druge interesantne aktivnosti pored one četiri na koje smo navikli.

najboljamamanasvetu.com

Povezani članci

Back to top button