Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > 6 razloga zašto je cvijeće dobro za vaše mentalno zdravlje

6 razloga zašto je cvijeće dobro za vaše mentalno zdravlje

Vjerojatno ste se puno puta obradovali cvijeću, bilo da ste ga dobili na poklon ili da ste ga ugledali na poljskom proplanku. Donosimo vam zanimljive rezultate istraživanja o dobrobitima cvijeća u našoj okolini za mentalno zdravlje.

1. Cvijeće pobuđuje osjećaj zadovoljstva i sreće

U istraživanju koje je proveo Državni fakultet u New Jersey-u u SAD-u, dokazano je da prisustvo cvijeća u našoj okolini pobuđuje pozitivne emocije, osjećaj zadovoljstva i sreće.

2. Cvijeće nas zbližava s dragim ljudima

Čak i oni ispitanici koji su se osjećali depresivno i uznemireno, počeli su osjećati pozitivne emocije, kada su ugledali cvijeće, te su poželjeli biti u blizini svojih prijatelja, članova obitelji i partnera.

cvijece3. Cvijeće djeluje kao prirodni antidepresiv

Nakon što su primili cvijeće kao poklon, ispitanici su se osjećali manje depresivno. Osobe koje nisu bile depresivne, nakon primanja cvijeća osjećale su zadovoljstvo, osjećaj zahvalnosti i veliku radost.

4. Žene koje imaju cvijeće u svom domu su sretnije

zene cvjećeŽene koje imaju cvijeće u svom domu, na vidnom mjestu, također se osjećaju sretnije i manje su ljute na partnera i na djecu. Važno je napomenuti da ovaj učinak vrijedi samo za svježe cvijeće, ne za umjetno!

5. Miris cvijeća djeluje antidepresivno i podiže raspoloženje

Prema tumačenju Leatrice Eismena, izvrsnog direktora Panton Instituta za boje i internacionalnog stručnjaka za nauku o bojama, cvijeće ne utječe samo na naš vizualni doživljaj – osim ljepote cvijeća i djelovanja boja na naše raspoloženje, cvijeće pobuđuje još jedno osjetilo: miris.

“Naš odgovor na boje je nesvjestan i snažno obojen emocijama, čak i ako toga nismo ni svjesni, kao i odgovor na miris, a cvijeće može pobuditi oba ova osjetila”.

Živčani putevi osjeta za miris su direktno povezani s limbičkim sistemom u mozgu (centrom za emocije), što omogućava mirisima da direktno i gotovo trenutno utječu na naše emocije, raspoloženje i probudi sjećanja na određene trenutke, osobe i iskustva, koje mi asociramo s tim mirisom. Prelijep miris cvijeća trenutačno budi pozitivne emocije i umanjuje osjećaj depresije i uznemirenosti.

6. Boje cvijeća imaju terapeutski učinak

Vesele boje cvijeća, prema stručnjacima za kromoterapiju (terapiju bojom) također pobuđuju pozitivne emocije: bijelo cvijeće pobuđuje osjećaj mira, žuto i narančasto osjećaj radosti, crveno podiže raspoloženje, a plavo izaziva osjećaj povjerenja i umiruje um.

Uljepšajte sebi ili dragoj osobi dan: poklonite cvijeće

cvjeće zenaSve navedeno, više je od jednog dobrog razloga da voljenim osobama poklonite cvijeće. Prilikom kupovine cvijeća imajte na umu osobine ličnosti osobe za koju pravite buket, kao i boje koje želite odabrati.

Cvijeće crvene boje uglavnom asocira na ljubav, dok bijelo i žuto na prijateljstvo i zahvalnost.

Cvijeće je divan poklon i za nečiji dom, kao i za vaš dom – kako biste probudili u sebi i u svojim ukućanima osjećaj sreće i zadovoljstva.

Za osjećaj sreće i zadovoljstva, buket ne treba obavezno biti raskošan i veliki, dovoljno je pokloniti ga s mnogo ljubavi i pažnje. Bilo da poklanjate cvijeće iz trgovine ili poljsko cvijeće, koje mami bojama i mirisom, učinak na emocije osobe kojoj poklanjate bit će isti.

Izvor:krenizdravo.rtl.hr

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top