Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Darryl Li: Alija Izetbegović nije doveo mudžahedine

Darryl Li: Alija Izetbegović nije doveo mudžahedine

I 23 godine nakon kraja rata u Bosni i Hercegovini, priča o mudžahedinima i njihovom porijeklu, osnivanju “kalifata” i terorističkim grupama često bude u centru pažnje bh. i regionalnih medija i javnosti. Međutim, dostupno je malo stručnih i akademskih analiza o razlozima dolaska stranih ratnika u Bosnu i Hercegovinu, o tome ko ih je doveo, da li su oni stvarna prijetnja po nacionalnu sigurnost i sl.

Dr. Darryl Li, profesor na Univerzitetu u Chicagu, 2012. godine je odbranio svoju doktorsku disertaciju na Univerzitetu Harvard upravo na temu stranih ratnika u Bosni i Hercegovini, njihovim motivima, ulozi te o njihovoj povezanosti s terorističkim organizacijama, a priprema i knjigu na istu temu koja će biti zasnovana upravo na spomenutoj doktorskoj disertaciji. Dok je radio na svojim istraživanjima, naučio je bosanski i arapski jezik što mu je omogućilo da direktno razgovara s puno stranih ratnika koji su bili direktni učesnici u ratu u Bosni i Hercegovini.

Upravo s Dr. Lijem razgovarali smo o nekim od najkontroverznijih pitanja o ovoj temi koja su godinama prisutna u bh. javnosti i medijima.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top