Moj vrt

5 razloga zašto je vrtlarenje dobro za vaše zdravlje

Prošle je godine provedena studija čiji su rezultati potvrdili mišljenje mnogih – vrtlarenje ima pozitivan utjecaj na tjelesno i psihičko zdravlje. Bilo da ste “stari” vrtlar ili ćete se ove godine upustiti u avanturu vrtlarenja, saznajte koje dobrobiti možete očekivati.

  1. SMANJUJE STRES I RJEŠAVA VAS NAPETOSTI

Odlazak u vrt nakon napornog radnog dana snižava nivo stresa i smanjuje osjećaj umora. Naučnici su tokom istraživanja ispitanicima dali teške zadatke koji izazivaju stres te ih naknadno zamolili da 30 minuta vrtlare ili čitaju. Saznali su kako i jedna i druga aktivnost smanjuju stres, ali vrtlarenje je to učinilo puno efikasnije.

  1. SMANJUJE RIZIK OD NASTANKA BOLESTI SRCA I DIJABETESA

vrtlarenje, Shutterstock 384426322Vrtlarenje vas ostavlja u formi i smanjuje razinu stresa, što znači kako može prevenirati bolesti srca, dijabetes i pretilost. Naravno, ako jedete to što ste uzgojili, dobrobiti će biti puno veće za vaše zdravlje.

  1. ČINI VAS SRETNIMA

Puno je dokaza kako su problemi poput anksioznosti i depresije direktno povezani sa vremenom koje osoba provodi izvan kuće. Vrtl​arenje će otjerati svaku tugu, dati prostora za kreativnost te pružiti osjećaj ponosa kada ubirete plodove svoga rada.

  1. ODRŽAVA MOZAK ZDRAVIM

Rezultati studije objavljene u magazinu “Alzheimer’s Disease” je potvrdila kako različite fizičke aktivnosti, a jedna od njih je vrtlarenje, smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti za 50 posto.

  1. LAKŠE ĆETE ZASPATI

Fizička aktivnost umiruje, a rad na nečemu što volite najbolje opušta pa će kombinacija ovih faktora pomoći da mirno i čvrsto zaspite.

ordinacija vecernji

Povezani članci

Back to top button