Zdravlje

5 kožnih bolesti koje stres može uzrokovati i pogoršati

Stres nastaje kada smo opterećeni poslovnim ili privatnim brigama, a ne prolazi tako lako zato jer nemamo vremena predahnuti i pomoći sebi. Ono što većina čini je da namjesti lažni osmijeh na lice i nastavi dalje. Ali, stres 'želi' da ga se primijeti i shvati ozbiljno i zato se manifestira u obliku problema s kožom koje nije lako prikriti.

PIŠE KRISTINA GAĆARIĆ

“Kod nekih osoba već i mala količina stresa može uzrokovati burne kožne reakcije, dok drugi mogu izdržati veliku količinu stresa bez promjena na koži, a to ovisi o snazi imunološkog sustava i genetskom nasljeđu”, kaže dr. Lance Brown, dermatologinja i napominje: “Ako imaš jedan od navedenih simptoma to je gotovo pouzdan znak da ti se stres odražava na koži. Ali prije nego što ti se zbog ove vijesti stres još više povisi, duboko udahni jer postoji rješenje.”

Akne – vjerojatno si doživjela da ti večer prije ispita ili važnog sastanka izbije veliki prišt na licu, a prije mjesečnice ta je pojava postala pravilo. Zašto se događa, objašnjava dr. Mona Gohara, prof. kliničke dermatologije na Sveučilištu Yale: “Stres povećava razinu hormona kortizola u krvi koji pospješuje upalna stanja kože, što uključuje i akne.”

LJEPOTA I RELAX

Ekcem – odnosi se na upaljenu kožu koja svrbi, a simptomi mogu varirati od naizgled nedužnih (suha i osjetljiva koža), preko blagih (koža koja je na dijelovima gruba i ljušti se do jakih (crvena, upaljena koža s izraženim svrbežom). Alergije, infekcije, vrućina i hladnoća mogu uzrokovati ekcem, a može i stres fizički ili emocionalni.

HRANA

Psorijaza – znakovi su ispupčena, crvena, ljuskava koža najčešće na vanjskoj strani laktova, koljena i vlasišta. Stres je jedan od glavnih uzroka psorijaze i svaki novi stres može pogoršati postojeće stanje, istaknuli su u Nacionalnoj zakladi za psorijazu u SAD-u. “Za psorijazu je specifično da koža proizvodi stanice puno brže nego inače”, kaže dr. Brown. Stres potiče lučenje adrenalina i kortizola što pogoršava psorijazu.

ZDRAVLJE

Rosacea – može se reći da ju karakteriziraju dva stanja – sitni prištići i crvenilo kože, a oba stanja su podložna utjecaju stresa. Crvenilo kože nastaje zbog otvaranja i zatvaranja sitnih kapilara na koži, a okidač može biti crno vino, začinjena hrana, vrućina ili stres, kaže dr. Brown.

Osip – je uglavnom sistemska bolest što znači da je uzrokovana hranom ili infekcijom, uglavnom nečim što tijelo želi odbaciti, kaže dr. Brown. Neke osobe imaju veće predispozicije za nastanak osipa zbog više razine histamina u organizmu (kemijski spoj kojeg proizvodi imunološki sistem sa svrhom da pomogne organizmu odbaciti tvari koje mu smetaju, poput alergena). Stres može uzrokovati histaminski odgovor, a posljedica je kožni osip koji svrbi.

Što poduzeti?

Bez obzira na uzrok nastanka, kožne bolesti treba tretirati iznutra i izvana. “Kožu s aknama, psorijazom i ekcemom treba njegovati sa sredstvima za pranje koji ne isušuju kožu. Akne je najbolje tretirati proizvodima na bazi retinola i salicilne kiseline, ali sa ipak najbolje savjetovati s dermatologom. Međutim, osim kozmetičkih mjera, još je važnije poduzeti mjere za ublažavanje stresa jer je jasno da postoji snažna veza između uma i kože te zato postoji i specijalistički studij koji se zove psihodermatologija”, objašnjava dr. Brown. Rađene su studije koje su pokazale da se psorijaza i ekcemi mogu ublažiti akupunkturom i masažom, ali mogu pomoći i sve druge metode koje ublažavaju stres kao što su: joga, meditacija, duboko disanje, bilo koji drugi oblik vježbanja i zaokruženo – briga za sebe.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button