Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > AKOS- Seminar „Individualno prenošenje islamskih vrijednosti“

AKOS- Seminar „Individualno prenošenje islamskih vrijednosti“

1

Kao što je poznato, Asocijacija za kulturu obrazovanje i sport- AKOS, za najperspektivniji društveni sloj u društvu, smatra mlade ljude. Na mladima svijet ostaje. Zato naša Asocijacija mnogo truda troši na edukaciji upravo ove društvene kategorije. To posebno dolazi do izražaja kada je u pitanju prenošenje univerzalnih moralnih vrijednosti. Islam, kao tlo na kojem uspijevaju samo pozitivne moralne vrijednosti, predstavlja jedini pravi temelj za izgradnju zdrave društvene misli.

Tim povodom, AKOS je u prošlu nedjelju, 11. 11. 2012. godine, organizovao seminar pod nazivom „Individualno prenošenje islamskih vrijednosti“. Na ovom događaju je bilo okupljeno 60 mladih ljudi, a održan je u zgradi Nedwe, na sarajevskom naselju Stup. Profesor predavač je bio mr. Muharem Adilović.

Ovaj jednodnevni seminar je bio idealna šansa da se mladi ljudi okupe na jednom mjestu, kako bi u lijepom i zdravom okruženju naučili nešto novo o pomenutoj temi, te pokazali svoju kreativnost i iskazali vlastito mišljenje putem radionica, koje su bile sastavni dio seminara.  Zaključak seminara je bio taj, da je potrebno uložiti dodatne napre kako bi kao pojedinci djelovali na društvo i prenijeli  mu islamske moralne vrijednosti.

Dodajmo i to da je naše društvo u propriličnoj moralnoj krizi i upravo zbog toga je potrebno ponuditi adekvatno rješenje. To rješenje jeste uzdizanje morala, odnosno formiranje ispravnih normi ponašanja kod svakog čovjeka. Pravednost, širenje dobra, odvraćanje od zla, umjerenost, strpljivost, pozitivnost  itd., samo su neke od osobina na koje podstiče islam i njegovo učenje.

Nadamo se da smo ovim seminarom dali određeni doprinos i ponovo bili u službi našem društvu, kao što to uvijek činimo. Svjesni smo da taj put iziskuje mnogo truda i vremena, ali smo također, svjesni da rezultati neće doći preko noći. Zato ovaj seminar smatramo samo jednim korakom na našem putu ka izgradnji boljeg i pravednijeg društva.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top