Liderstvo i menadžment

16 savjeta do sticanja samopouzdanja

Koliko puta ste željeli u životu učiniti nešto za sebe, tražiti povišicu na poslu, prići osobi koja vam se sviđa, ili niste imali hrabrosti priznati sebi da ste lijepi, da imate kontrolu nad životom? Samopouzdanje je nužan faktor za uspješan i zadovoljstvom ispunjen život. Kada ga imamo, zadovoljni smo samim sobom, osjećamo smirenost, sigurnost i kontrolu i tada su nam sve mogućnosti otvorene. Suprotno, kada nemamo samopouzdanja, odmah gubimo povjerenje u sebe i sve počinje ići po zlu. Stoga, kada posrnemo, trebali bismo znati što možemo učiniti kako bismo vratili samopouzdanje i vjeru u sebe. Zato, evo 16 savjeta za sticanje samopouzdanja.

 1. Pozitivno govorite o sebi. Nikada nemojte sebi govoriti “ja to ne mogu”, “ništa ne vrijedim”, “beskorisna sam”. Promijenite svoj stav u “dat ću sve od sebe”, “uvijek učim na svojim greškama” i “postajem sve bolja”. Nikada nemojte govoriti negativno o sebi.
 2. Promijenite lošu sliku o sebi. Kada se pogledate u ogledalo često pomislimo kako izgledamo grozno, umorno, staro, izborano. Umjesto toga potražite nešto što vam se u vašem izgledu sviđa, bez obzira o kakvoj je sitnici riječ. Primjerice, sviđaju vam se vaše oči, kosa, nokti. Kada to naučite, naučit ćete cijeniti i druge stvari o sebi.
 3. Klonite se neprestano čangrizavih ljudi, koji negativo razmišljaju o svemu. Inače ćete i vi postati takvi.
 4. Budite svoj najbolji prijatelj. Nije uzalud izreka “ako ne voliš sebe ne možeš voljeti i druge”. Nemojte se osuđivati i zbog najmanjih grešaka i propusta. Ponašajte se prema sebi kako bi ste se ponašali prema najboljem prijatelju ili prijateljici. To se odmah nadovezuje i na peto, a to je:
 5. Promijenite negativno mišljenje o sebi. Ukoliko vam je netko rekao da ste glupi dok ste bili mali, možda i sad tako mislite. Takvo mišljenje će utjecati na vaše sposobnosti, sve dok ne promijenite mišljenje.
 6. Gledajte naprijed, a ne natrag. Nemojte misliti na prošlost, jer ju više ne možete promijeniti, mislite na budućnost.
 7. Prestanite biti žrtva i naučite reći “ne”. Nemojte dopustiti da vas kolege s posla, prijatelji, pa čak i članovi obitelji iskorištavaju. Zauzmite svoj stav.
 8. Bacite staru odjeću, pogotovo onu koju više ne nosite, koja vam je premala ili prevelika. Odjeća je važan dio vašeg imidža.
 9. Odvojite vrijeme samo za sebe. Sigurno vam se ponekad čini kako nemate vrijeme za sebe. Nađite ga bez obzira na obaveze. Otiđite frizeru, na masažu, bavite se sportom, nađite hobi. Način na koji se brinete o sebi povećava vaše samopouzdanje.
 10. Učinite ono što morate. Sjetite se nečeg, što morate učiniti, a neprestano to odgađate. Napravite, popis i jednostavno to obavite. Sa smiješkom osjetite nadmoć.

Kada usvojite prvih deset savjeta i poradite na samom sebi, drugih desetak savjeta će vam ići mnogo mnogo lakše.

 1. Jedanaesto pravilo samopouzdanja je da obavite odlučan telefonski razgovor. Mnogi imaju probleme s telefoniranjem, osjećaju nelagodu i strah. Ustanite kada razgovarate, osjećat ćete psihičku i fizičku nadmoć. Također, razmislite o stvarima i pitanjima o kojima želite razgovarati.
 2. Priuštite si jedan dan zdrave prehrane. Jedite hranu s mnogo vitamina i minerala, te bjelančevine, ugljikohidrate, a izbacite nezdravu hranu, masnoće, kofein, alkohol i šećer. Kvalitetna hrana ojaćat će vaše samopouzdanje.
 3. Zapitajte se: “Je li doista važno?”. Nemojte se ljutiti i živcirati zbog stvari koje vam i nisu toliko važne.
 4. Oslobodite svoj um. Povremeno se opustite. Nemojte, neprestano razmišljati o poslu, problemima, stvarima koje morate obaviti. Osjećat ćete se bolje, kao da imate veću kontrolu nad svojim životom.
 5. Kažite što mislite. Nikada nećete dobiti ono što želite, ako to i ne zatražite. Zato, skupite hrabrosti i recite ono što mislite.
 6. Smiješite se i svijet će se smiješiti vama. Osmijeh će rasvijetliti vaše lice, navika smijanja će vas potaknuti da gledate “izvan” sebe.

zena.rtl.hr

 

Povezani članci

Back to top button