Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Prednosti dojenja za majku

Prednosti dojenja za majku

Psiholozi preporučuju prirodno dojenje jer ono povoljno djeluje na opuštanje i na psihofizičko stanje majke, koje, zauzvrat, povećava privrženost i osjećaje ljubavi između majke i djeteta. Kod žena koje doje, zapravo, pojava post porođajne depresije je rjeđa, jer majka osjeća da ima veću i značajniju ulogu u razvoju svoje bebe.

Prvi kontakt sa bebom, u prvim minutnima nakon rođenja, stimulira proizvodnju drugog hormona, oksitocina, koji ubrzava kontrakciju uterusa (maternice), pomažući da se on vrati u normalnu veličinu i smanjujući post porođajni gubitak krvi. Često dojenje, kao jedini izvor hrane za bebu, odlaže povratak menstrualnog ciklusa i na taj način omogućava tijelu majke da poveća svoje rezerve željeza, kao i da izbjegne pojavu anemije. Pored toga, dojenje, kao jedini izvor hrane, sprječava normalnu ovulaciju, pa tako i smanjuje plodnost, a samim tim i rizik nove trudnoće.

Međutim, preporučuje se oprez, naročito pri kraju faze dojenja jer ovulacija može ponovo početi bez ikakvih očiglednih znakova. Pošto zahtjeva veću potrošnju energije, dojenje omogućava majci da koristi masti akumulirane tijekom trudnoće, pa tako može brže povrati idealnu težinu.

Dojenje smanjuje rizik od raka jajnika i dojke. Jedno istraživanje provedeno prije nekoliko godina na 150 hiljada žena, pokazalo je da dojenje smanjuje rizik od oboljenja od ovih bolesti za više od 65%.

Konačno, ako je dojenje djelomično odgovorno za reduciranje kalcija u kostima majke, tokom perioda odvikavanja od sisanja, kalcij se ponovo povećava u skeletu žena koje su dojile i to u mnogo stabilnijem obliku, smanjujući rizik od lomljenja kuka i osteoporoze u menopauzi.

https://www.e-zena.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top