Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > 110 godina od rođenja Mehmeda Handžića

110 godina od rođenja Mehmeda Handžića

Ove godine navršava se 110 godina od rođenja znamenitog intelektualca Mehmeda Handžića, koji je dao ogroman doprinos razvoju naučne misli u BiH i metodologiji istraživanja u historijskim naukama. Tim povodom dr. Abdulgafar Velić, pomoćnik muftije sarajevskoga, posjetio je s dr. Elvirom Duranovićem, naučnim saradnikom u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka, mezar Mehmeda Handžića koji se nalazi u sarajevskom mezarju Hambina carina. Prisutna je bila i televizijska ekipa Televizije Sarajevo, koja je kroz ovaj prilog posjetila građane da se u njihovom gradu nalazi mezar ovog učenjaka. Prema riječima dr. Velića delegacija Muftijstva sarajevskog će posjetiti i brata Mehmeda Handžića koji živi u Sarajevu, a uskoro će se kroz naučni skup odati posebno poštovanje prema ovom učenjaku, koji je promovirao jednakost među ljudima u vrijeme kada je nacizam i fašizam harao Evropom.

Mehmed Handžić je jedan od istaknutijih bošnjačkih intelektualaca i vjerskih autoriteta, koji je svojim djelovanjem obilježio islamsko mišljenje ali i općenito društveno djelovanje Bošnjaka u prvoj polovini XX stoljeća. Mehmed Handžić je bio predsjednik Udruženja ilmije i urednik časopisa El-Hidaje. Mehmeda Handžića pamtimo kao i incijatora i autora sarajevske rezolucije 1941. godine, koja diže glas protiv strašnih zločina nad Bošnjacima, te žestoko osuđuje zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu. S ovim rezolucijama prestaje bošnjačka dezorjentiranist u teškom vremenu Drugog svjetskog rata ali i zrelo i odgovorno socijalno djelovanje Bošnjaka, u čemu je velika zasluga upravo Mehmeda Handžića.

Mehmed Handžić je rođen 16. decembra 1906. godine. Osnovno obrazovanje, mekteb i ruždiju pohađa u rodnom Sarajevu. Šerijatsku gimnaziju završava 1926. godine. Nakon toga odlazi na dodatno školovanje u Kajro, na Univerzitet El-Azhar, na kojem kao najbolji student diplomira 1930. godine. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu Mehmed Handžić radi kao predavač u Gazi Husrev-begovoj medresi, kasnije kao upravnik i bibliotekar Gazi Husrev-begove biblioteke i profesor na VIŠT-u (Višoj islamskoj šerijatskoj teološkoj školi) gdje predaje tefsir i usuli fikh.

Mehmed Handžić je bio jedan od urednika i pokretača El-Hidaje, zvaničnog časopisa Udruženja ilmije. Za predsjednika Udruženja ilmije Mehmed Handžić je izabran 1939. godine. Tokom Drugog svjetskog rata, nakon smrti reisu-l-uleme Fehima Spahe kao i zbog nemogućnosti organiziranja izbora za vjerskog poglavara bosanskih muslimana, Udruženje ilmije El-Hidaje svojim aktivnostima i djelovanjem postaje vodeća duhovna intelektualna snaga bosanskih muslimana. U tom teškom periodu, kada Bošnjaci nemaju ni političkog i vjerskog autoriteta, El-Hidaja okuplja Bošnjake, bori se za njihova prava, diže svoj glas protiv strašnih zločina nad bosanskim muslimanima, osuđuje zločine, te podiže soj glas kroz brojne rezolucije, u kojima se osuđuju zločini i ubistva drugih naroda. S rezolucijama, koje pokreće Mehmed Handžić sa svojim saradnicima, prestaje politička i socijalna izgubljenost i dezorjentiranost Bošnjaka.

Mehmed Handžić je umro 26. jula 1944. godine u sarajevskoj bolnici nakon operacije bruha.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top