Ekonomija

100 najvećih: Ovo su lideri bh. izvoza

Najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine je kompanija Arcelor Mittal s rezultatom od 546,6 miliona KM. Ova kompanija već godinama drži prvo mjesto među bh. izvoznicima, a tome doprinosi činjenica da je riječ o kompaniji koja je najveći proizvođač dugih čeličnih proizvoda na Balkanu s proizvodnim kapacitetom od skoro milion tona godišnje. Kompanija u kojoj diretkno radi 2.300 radnika, a 12.000 indirektno je ujedno i najveći strani investitor u BiH. Ova kompanija BDP-u naše zemlje doprinosi sa 2,5 posto.

Osim integralne proizvodnje čelika Arcelor Mittal se ponosi i korištenjem željezne rude, koksarom, visokom peći, valjaonicama. Zbog činjenice da se služi željeznom rudom od Arcelor Mittala direktno ovisi još 900 radnih mjesta u prijedorskom rudniku Ljubija. Još jedan zanimljiv podatak se odnosi na ovu kompaniju, a to je da je od 2005. do 2021. kroz poreze i doprinose isplatila milijardu KM. Zahvaljujući Arcelor Mittalu dobrim dijelom žive i Željeznice RS-a, kao i Željeznice FBiH, a i razni dobavljači koji su poslujući s ovom kompanijom od 2004. do danas zaradili 5,5 milijardi KM.

Osim Arcelor Mittala bh. izvozu značajno doprinosi i drugi najveći bh. izvoznik, a to je kompanija Aluminij iz Mostara koja se nakon brojnih problema ponovo vraća na stare staze slave. Mostarski gigant i proizvođač aluminija je prošle godine ostvario izvoz u iznosu od 427,7 miliona KM.

Zanimljivo je da je na trećem mjestu najvećih bh. izvoznika koji su rangirani u projektu „100 najvećih“ i kompanija pod imenom GEN-I iz Sarajeva čiji izvoz električne energije iz BiH iznosi 379 miliona KM.

Global Ispat koksna industrija Lukavac naš je četvrti najveći izvoznik s rezultatom od 339,4 miliona KM koji su ostvareni proizvodnjom proizvoda iz koksne peći.

Na petom mjestu je još jedan bh. proizvođač aluminija zvornička kompanija Alumina koja je u 2021. zabilježila izvoz od 265,3 miliona KM.

Šesti najveći bh. izvoznik je Sisecam soda Lukavac (188,1 milion KM), sedmi je proizvođač papira i kartona Natron Hayat Maglaj (167,3 miliona KM), a osmi MH ERS Trebinje koji je izvezao struju u iznosu od 147,6 miliona KM. Deveto i deset mjesto na rang-listi najvećih izvoznika, također, pripadaju kompanijama R-S Silicon iz Mrkonjić Grada koja se bavi proizvodnjom sirovog čelika, željeza i ferolegura s izvozom od 140,6 miliona KM i Miviko iz Posušja koja se bavi proizvodnjom ostalih elektroničkih i električnih žica i kablova s izvozom od 135,9 miliona KM.

biznisinfo

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button