Liderstvo i menadžment

10 strategija za preživljavanje ako ste se vratili s godišnjeg na posao

Prijelaz iz moda godišnjeg odmora u radni neće biti ugodan i vjerojatno nije nešto čemu se previše ljudi raduje, ali, prije ili kasnije, mora se dogoditi.

Možda vam bude lakše uz ovih deset savjeta s Lifehacka:

  1. Prvo uredite svoj radni stol

Vjerojatno će vas dočekati hrpa neotvorene pošte, dokumenata i drugih uredskih materijala na stolu. Umjesto da ih zanemarite, posvetite im nekoliko minuta. Otvorite koverte, bacite neželjenu poštu, spremite dokumente na njihovo mjestu i stavite sve što zahtjeva vašu pažnju u svoj pretinac za ulaznu poštu (ako ga imate). Odgodite li to za kasnije, vjerojatno će vam cijela hrpa i dalje stajati na stolu krajem sedmice.

  1. Isključite opciju za automatski odgovor na emailu

Prije nego vas posao pregazi, podesite svoj email. Lako je to previdjeti, pa obavite taj zadatak na početku dana. Isključite slanje automatskog odgovora koji obavještava stranke da ste na odmoru.

  1. Kratko pregledajte svoj kalendar

Nije vas dugo bilo, pa se malo podsjetite gdje ste s poslom. Provjerite idućih nekoliko dana da vidite imate li zakazanih sastanaka, rokova, predaja projekata i sličnih aktivnosti. Bit ćete spremniji ako se na vrijeme počnete pripremati za obveze koje vas čekaju u prvoj  sedmici nakon odmora.

  1. Ne čitajte mailove kronološkim redom

Umjesto da krenete čitati mailove prema datumima, složite ih po predmetu ili pošiljatelju. Misao vodilja je da je važnije znati što se događalo dok vas nije bilo, nego kad se dogodilo. Također, na taj način ćete lakše odmah obrisati mailove koji više nisu relevantni – stare vijesti, istekle ponude i slično.

  1. Napravite popis zadataka prema prioritetima

Dok pregledavate mailove, poštu i slično, podsjetit ćete se svega na čemu ste radili prije godišnjeg. Umjesto da krenete od prvog zadatka koji vam naiđe, složite posao prema prioritetima. Razmislite, kojih pet stvari morate riješiti već prvi dan nakon povratka?

  1. Radite jednu po jednu stvar

Možda ćete osjetiti poriv da rješavate po tri stvari odjednom kako biste smanjili zaostatak. Međutim, to nije najučinkovitiji pristup. Samo ćete se zbuniti i uznemiriti. Fokusirajte se na jedan po jedan zadatak. Upravo ste se vratili s lijepog, ugodnog, odmora. Zašto se izlagati stresu bez potrebe?

  1. Riješite se stvari koje vam odvlače pažnju

Kako biste čim lakše prešli u normalan radni ritam, pokušajte izbjeći uobičajene distrakcije. Tako ćete učinkovito riješiti zaostatke, bez prekidanja posla svakih pet minuta. Isključite zvonjavu na mobitelu, zatvorite društvene mreže i sve aplikacije koja vam nisu nužno potrebne.

  1. Isplanirajte neku zabavu tokom prve sedmice

Vratili ste se u stvarnost, ne znači da ne možete uživati. Zakažite ručak s prijateljima, i prva sedmica na poslu će vam biti manje neugodna. Počastite se omiljenim napitkom tokom pauze za kafu.

  1. Završite posao na vrijeme

Mislite li ostati duže na poslu kad se vratite s godišnjeg? Samo zato što ste bili na odmoru ne znači da morate raditi duže. Ne igrajte se junaka. Završite posao kad završi radno vrijeme. Podesite alarm da vas podsjeti, ako mislite da se nećete moći natjerati na odlazak kući.

  1. Budite nježni prema sebi

Povratak na posao nakon odmora je tranzicijsko razdoblje. Nemojte se kritizirati jer vam je trebalo više vremena da pohvatate stvari. Trebat će vam nekoliko dana za prilagodbu – i to je u redu. Ostanite mirni, fokusirani i opušteni. Bit ćete u staroj rutini prije nego se uspijete osvrnuti.

Izvor: akta.ba

Povezani članci

Back to top button