O obrazovanju i odgoju

10 načina da motivišete dijete da bude bolji učenik

Činjenica da se dijete ne trudi dovoljno u školi može da iznervira svakog roditelja, naročito onog koji zna da dijete sigurno može da pokaže više. U ovakvim situacijama roditelji obično idu konstantno za djetetom, pričajući mu o lijenosti i neodogovornosti, jer su u nemogućnosti da razumiju djetetovu nezainteresovanost. Međutim, ovako situacija postaje samo gora i gora jer dolazi do konflikta. Evo kako da stvarno pomognete djetetu da se popravi u školi i istovremeno izbjegnete sukobe:

1. Budite na strani deteta, nemojte ići protiv njega. Ovo će vam obezbijediti jači uticaj na njega (što je važna roditeljska alatka). Kažnjavanje, zvocanje, prijetnje i manipulacija će samo ugroziti vaš odnos i negativno djelovati na motivaciju deteta. Razumljivo je da osjećate strah i nervozu, ali reakcije izazvane ovim osjećanjima nemaju nikakvog efekta.

Vaše dijete nije popustilo u školi da bi upropastilo vaš život ili zato što je toliko lijeno da nema nikakvih ambicija u životu. Zapamtite: ono samo nije sazrelo, u ovom momentu, do one tačke do koje biste vi voljeli. Još uvijek nije shvatilo sve što treba da shvati. Vaš zadatak, kao roditelja, je da pomognete djetetu da nauči da bude odgovorno. Ako pravite problem oko svega i napadate dijete, ono će imati potrebu da se brani od vas. Njegova reakcija će biti instinktivna i na ličnoj bazi, upućena vama, i neće mu omogućiti da dobro razmisli o situaciji u kojoj se nalazi.

2. Provjerite sa učiteljima da li dijete sluša dovoljno na času, zatražite premještanje ako je potrebno i budite sigurni da čuje sve domaće zadatke koje ima. Možda ćete morati da provjeravate zajedno da li je sve urađeno, ali čim se dijete popravi u organizaciji sopstvenog vremena, pustite ga da bude nezavisno.

3. Jedna od važnih lekcija u životu je da nagrada stiže nakon odrađenog posla. Sportista koji vježba i vježba, popravi svoj učinak. Na poslu nas plaćaju nakon što smo radili. Počnite zato da govorite djetetu pravila tipa: “Kada završiš sa učenjem, možeš da izađeš napolje” i sl. Uvedite ovakvo pravilo i poštujte ga uvijek. Pomoći ćete djetetu da nauči bolje da planira vrijeme, da istraje u zadatku koji počne, da ispoštuje pravila, da nauči kako da strukturiše svoje vrijeme.

4. Kada dijete ne uči dovoljno i ocjene su lošije, vaš zadatak je da pomognete. Zapamtite samo da sve što radite nije kažnjavanje djeteta već pomoć u usvajanju dobrih radnih navika i pronalaženja fokusa. Vi ste tu da uspostavite strukturu.

Ova struktura može da podrazumijeva pravljenje rasporeda za učenje, izbacivanje kompjutera iz sobe i sl. Kada dijete radi domaći u sobi ne treba da bude nikakav elektronski uređaj. Možete uvesti i pravilo da i nakon urađenog domaćeg dijete mora da ima mirnih sat vremena za odmor, bez televizije, igrica i sl. Neka djeca uče bolje uz muziku, ali nikakvi drugi uređaji nisu dozvoljeni. Razmislite koji raspored bi bio najbolji za vaše dijete i napravite ga zajedno.

5. Bilo da se radi o mirnom kutku, zajedno sa drugima ili pored vas, potrebno je da shvatite u kojoj situaciji vaše dijete najbolje radi. Isprobajte različite mogućnosti da biste znali. Ne treba da radite domaće zadatke umjesto djeteta, ali je dobro da ih pregledate i postavite pitanja kada je potrebno.

6. Odlučite zajedno sa djetetom da li može biti od pomoći da podijelite zadatke na manje jedinice koje ono treba da radi malo po malo, svakoga dana. Nabavite veliki zidni kalendar. Naravno, ako ste u mogućnosti, možete se odlučiti i za pomoćne privatne časove.

7. Potrudite se da budete obazriv, dosljedan roditelj koji je od velike pomoći a ne onaj koji kažnjava i previše kontroliše. Fokusirajte se na to da djetetu pružite podršku i ohrabrite ga, umjesto da brinete i zvocate. Svaku negativnu interakciju nadoknadite sa deset pozitivnih.

Znajte da kada počnete da vjerujete da su djetetove ocjene rezultat vašeg roditeljstva i da ste vi odgovorni za njih, sigurno ste na dobrom putu da budete loš i potpuno neefikasan roditelj.

8. Umjesto što usko posmatrate samo ocjene i nervirate se oko njih, proširite pogled i pomozite djetetu da uravnoteži prisustvo prijatelja, raznih aktivnosti i porodičnih obaveza u životu. Zainteresujte se i za druge stvari koje radi i vannastavne aktivnosti koje ga zanimaju.

9. Veoma je lahko pomisliti da će dijete koje samo sluša muziku i ne pokazuje nikakva posebna interesovanja završiti kao odrasla osoba koja sluša muziku i nema nikakva interesovanja. Ovo samo povećava vašu nervozu. Niko ne može da predvidi budućnost. Ali, vaše isticanje negativnih stvari će sigurno izazvati sukobe sa djetetom.

Usredsredite se na djetetove pozitivne crte i pomozite mu da radi na njima u sadašnjosti. Možda voli da pomaže, otvoreno je ili zna sa životinjama? Posmatrajte sve osobine koje čine odraslu, uspješnu osobu. Nije sve u ocjenama i školi. Pomozite djetetu da razvije svoje socijalne i kreativne vještine i posveti se emocionalnoj inteligenciji.

10. Kada se ljudi plaše nečega, oni te stvari izbjegavaju. Ono što može da izgleda kao neodgovornost ili manjak motivacije kod djeteta, može da bude prisustvo anksioznosti i straha od neuspjeha. Dijete neće znati da objasni šta se tačno dešava, ali će vam to jasno pokazati svojom reakcijom. Na primjer, ono može da vam kaže da nema domaći kada ga u stvari ima želeći da pobjegne od nelagodnosti neuspjeha. Kada reagujete dranjem ili kritikovanjem, djete će željeti da savlada svoj strah distanciranjem ne samo od domaćeg, već i od vas. Istina je da malo straha motiviše, ali previše straha blokira i djetetovu sposobnost razmišljanja i dio mozga koji mu pomaže u motivaciji.

Prihvatite mogućnost prisustva straha, nemojte odmah pripisivati sve lijenosti. Nekada osjećanja sramote i inferiornosti mogu biti pogrešno protumačena kao loše ponašanje, nedostatak motivacije i neodgovornost. To je zato što djeca nastoje da sakriju svoju ranjivost povlačenjem, izbjegavanjem, ispadima i nepovjerenjem. Sve ovo se mijenja odrastanjem, ali morate biti pozitivni i kreirati pozitivnu sredinu za dijete. Vi ste sada tu da mu pomognete da usvoji navike koje će mu omogućiti da uspije i kasnije. Posmatrajte sve iz šire perspektive da biste se smirili.

riznicazlatnihideja.wordpress.com

Povezani članci

Back to top button