Kutak za ženuU Fokusu

10 inspirirajućih muslimanki koje su obilježile 2016. godinu

Prošla (2016.) godina je bila turbolentna godina sa puno uspona i padova. Bili smo preplavljeni negativnim vijestima i kao da to nije bilo dovoljno, već su muslimani bili targetirani kao jedna od glavnih tema izbora. Dovoljno.

Na svu sreću, bilo je još mnogo osoba koji su nas inspirisale u 2016. godini. Pored toga što su nas inspirirali, dali su nam i nadu da 2016. godina nije bila tako loše. Donosimo vam listu  Assia Loutfi sa portala mvslim.com koju smo dopunili sa dva imena koja su obilježila Olimpijadu u Riju.

Ibtihaj Muhammad

Svima vam je vjerovatno poznata ova žena, o njoj smo već pisali na portalu Akos.ba. Za one koji je ne poznaju, bitno je istaći da je ona poznata po tome što je ona prva muslimanka u Americi koja nosi hidžab kada nastupa za Sjedinjene Američke Države. Iako u pojedinačnom takmičenju na Olimpijskim igrama 2016. godine nije osvojila medalju, ona je kao dio tima SAD-a osvojila bronzanu medalju ekipnom nastupu u mačevanju, postavši tako prva sportiskinja Amerikanka islamske vjeroispovijesti koja je osvojila medalju na Olimpijskim igrama.

Heraa Hashmi

“Zašto muslimani ne osuđuju terorističke napade koje povezuju sa islamom?” Kada je Heraa Hashmi ovo pitanje uputio jedan od njenih drugova iz razreda, ona je postala umorna od stalnog davanja istog odgovora, te je odlučila napraviti “Google spreadsheet” svih vremena pod nazivom “Muslimani nisu osudili terorističke napade”. To je rezultiralo listom od oko 5.684 incidenata. Njen post je vrlo brzo postao zarazan (šerovan). Lista je retweetovana više od 13.000 puta i ima više od 26.000 lajkova.

Rayouf Al Humedhi

Prošle godine je bila godina u kojoj su smajlići za tastaturu napravili značajan iskorak ka većem rasnom uključivanju. Prije toga, većina smajlića u liku ljudskog lica u ponudi su bili stavljeni nepromjenljivo bijelo-blijede boje. Ovo lijevo orijentiranje u boji, pojedinci uzimaju kao neki vid kompromisa u pogledu njihovog rasnog identiteta prilikom odabira lice putem kojeg žele da se predstave. Ovo je bio korak u pravom smjeru. Dodavanje Kaba paketa u najnovije ažuriranje emoji tastature, samo po sebi je lijep potez, jer ne postoje drugi smajlići koji eksplicitno predstavljaju muslimane. Njemačka kompanija i tinejdžeri Saudijske Arabije izjavili su da je vrijeme da hidžab bude zastupljen na emoji tastaturi. Zato je ova 15-godišnjakinja pionirskog duha po imenu Rayouf AlHumedhi bila vrlo inspirativna za nas. Ne samo što nam je pokazala da ako želimo napraviti promjenu u svijetu, mi moramo da je učinimo, već je pokazala mnogima od nas da starosna dob nije prepreka. Rayoufin uspjeh je pobjeda za svakoga ko cijeni raznolikost i priznaje ljepotu u našem raznolikom načinu odjevanja.

Linda Sarsour

Nikada se nije održala predizborna kampanja koja je bila više fokusirana na muslimane nego što je to predizborna kampanja 2016. godine. Uloga Linde Sarsour nikada nije bilo važnija. Zajedno sa Dean Obejdala je predvodila kampanju “Moj muslimanski glas” koja je motivisala muslimane da naprave razliku između toga da glasaju i da se njihov glas računa.

Zymal Umar

Upoznajte 9-godišnju Zymal Umar, osnivačicu društvenog projekta pod nazivom “Zee Torbe” koji ima za cilj da pomogne siromašnoj djeci i okolišu. Zymal je napravila i prodala na stotine vreća u nastojanju da spasi okoliš a profit koristi da kupi stvari potrebne djeci u SOS selu.

Ilhan Omar

Ilhan Omar, jedna je od blještećih američkih muslimanskih svjetiljki koja je ušla u historiju postavši prva muslimanka istočno-afričkog porijekla koja je izabrana kao predstavnik Sjedinjenih Američkih Država. Njena pobjeda u “DFL Primary for House District 60B” gurnula ju je na izborima u “House on the 8th of Novembar”. Ova 33-godišnjakinja Ilhan je somalijsko-američka izbjeglica. Diplomirala je na “North Dakota State University”, a studirala je političke nauke i međunarodne studije.

Fadumo Dayib

Dayib je rođena u Keniji, a kćerka je somalijskog bračnog para. Njena majka otputovala je u susjednu zemlju u potrazi za boljim liječenjem nakon što je njenih 11-ero djece umrlo od bolesti koja je izliječiva. Dayib je 12 dijete koje je uspjelo da preživi a u sjevernu Europu je stigla u dobi od 18 godina kao siromašan i slabo obrazovan azilant. Ona je sada stručnjak za javno zdravstvo i aktivistkinja koja je bila odlikovana. Dayib studirala u Finskoj studij kritičnog sestrinstva i njege, obučeni je zdravstveni stručnjak za Ujedinjene nacije, završila je i doktorat.

Dayib je diskutovala o njenoj viziji za Somaliju i promjenama koje ona želi uvesti u svoju naciju, kao prvi ženski predsjednik. Među 18 kandidata za predsjednika, Dayib je jedina žena kandidat.

Egipćanka Hedaya Malak je osvojila bronzanu medalju iz taekwondoa na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u kategoriji do 57 kg.

U borbi za treće mjesto, Hedaya je pobijedila Rahelehu Asemani iz Belgije, u veoma dramatičnom i izjednačenom meču koju su odlučile dodatne runde po principu „zlatnog boda“.

Hedaya Malak

 Osvojila bronzu iz taekwondoa na Olimpijadi u Riju.

Hedaya je u osmini finala savladala Kolumbijku Patino Marinu rezultatom 13-0, a u četvrtfinalu svjetsku prvakinju Mayo Hama iz Japana.U polufinalu je poražena od Španjolke Elve Calvo, koja je bila druga na Svjetskom prvenstvu 2015. Malak je svojim uspjehom osvojila treću medalju za Egipat na Olimpijskim igrama, nakon što su Sara Ahmed i Mohamed Ihab osvojili bronze u dizanju tegova.

Batul Jahaf i Sarah al-Khatib

Zlatne medalje u taekwondou Batul Jahaf (15) i njene mlađe kolegice Sarah al-Khatib neprimijećene su u Češkoj.

Podizanje češke zastave na međunarodnim takmičenjima i osvajanje zlatnih medalja ne znači nužno da će se to poštovati i pozdravljati u državi iz koje dolaze sportisti ukoliko pripadaju muslimanskoj i arapskoj manjini koja samo deklarativno nosi češko državljanstvo.

Česima danas nije poznato da su Batul Jahaf i Sarah al-Khatib ostvarile najbolje rezultate i osvojile svjetsko zlato u taekwondou, iako su podigle zastavu Češke na međunarodnim takmičenjima. Njihovim uspjehom ponose se samo treneri i mentori nacionalnog tima ovog olimpijskog sporta.

Batul Jahaf (15) za Al Jazeeru kaže da je više puta pobijedila na nivou Češke i osvojila 16 zlatnih medalja u taekwondou na takmičenjima u Njemačkoj i Turskoj. Kaže kako je neizmjerno sretna zbog toga što treneri staju u njenu odbranu kada se suoči sa diskriminacijom, što nije rijetkost s obzirom na to da nosi hidžab.

Ko je tebe inspirisao u 2016. godini?

Pišu: Fahrudin Vojić i  Voloder Sanadin

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button