Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Sabah-namaz je ispit: Blago tebi koji sabah u džematu klanjaš!

Sabah-namaz je ispit: Blago tebi koji sabah u džematu klanjaš!

 

To je prvi ispit kojeg svako od nas svakog jutra polaže. Položio ga je samo onaj koji je ustao iz postelje i svojim nogama stao u saf sa ostalim klanjačima.

Kada uđeš u džamiju i vidiš mali broj džematlija na sabah-namazu, znaj da je Svevišnji tebe odabrao između toliko muslimana.

Čestitka onome ko je klanjao sabah-namaz u džematu, jer on je u Allahovoj zaštiti sve do noći.

Sabah-namaz u prasak zore je spas ljudima od nedaća.

Koliko je onih koje je sabah-namaz izliječio i njihove grudi od užarene vatre spasio?! Zato zdušno na sabah ustajte i u džemat idite, kako biste stekli nur u kući vječnog užitka.

Obična cipela siromaha na sabahu u džamiji ljepša je od najskupocjenije krune kralja koji (tada) spava.

Svaka čast onome ko sabah namaz redovno u džematu klanja, koga ne budi škola, niti univerzitet, niti posao, nego ljubav prema Vladaru svih vladara grije njegovo srce i pokreće njegove organe.

Raduj se klanjaču sabah-namaza u džematu Allahovom zaštitom i brigom: Ko klanja sabah namaz u džematu, on je u Allahovoj zaštiti do kraja dana.

Raduj se klanjaču sabah-namaza u džematu povećavanjem svoje deređe na Sudnjem danu i brisanjem tvojih grijeha zbog odlaska u džamiju.

Raduj se klanjaču sabah-namaza u džematu radosnoj vijesti o ulasku u džennet: Ko klanja jaciju i sabah (berdejni) ući će u džennet.

Ukoliko spavaš kad hoćeš i ustaješ kad hoćeš, ne vodeći računa o obavljanju namaza u njegovo vrijeme, ostat ćeš u krugu tuge i žalosti, sve dok ti namaz ne postane istinska briga, jer namaz je uvijek zajedno sa uspjehom!

Piše: dr. Zuhdija Adilović

Izvor: zuhdijaadilovic.com

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com