10 činjenica o menti, osvježavajućoj biljci kojom možete ublažiti probavne smetnje
Okus mente izjednačavamo s osvježavajućim okusom žvakaćih guma i zubnih pasta, a unatoč tome što se najčešće koristi u ove svrhe, zapravo je menta idealan začin koji će obogatiti skoro svaki obrok.
Iako se najčešće menta predstavlja kao zelena biljka, zapravo svaka od 250 vrsta metvica ima cvijet, koji je roze ili bijele boje.
Biljke mente rastu u vlažnim, ali zasjenjenim prostorima, poput jezera i rijeka, no biljke mente mogu rasti u različitim uslovima, pa tako i na velikom suncu. Također, menta raste kroz cijelu godinu, tako da će te ju lako uspjeti kod kuće održati!
Menta sadrži veliki udio mentola, koji je sastojak zaslužan za miris i aromu mente, kao i što je on taj koji daje osvježavajući okus. Odnosno, mentol aktivira receptore na koži i tkivu koji su osjetljivi na kožu i time daje osjećaj hlađenja, odnosno osjećaj osvježenja.
Menta je bogat izvor vitamina A, C i B2, a sadrži i visoki udio kalcija, bakra i magnezija.
Menta se kao lijek koristila još u Rimskom Carstvu, a u tradicionalnoj se medicini najviše koristi za liječenje želučanih problema, problema s disanjem, a koristi se i kao osvježenje za opekline jer stvara, već spomenuti, hladni osjećaj.
Listovi mente imaju antibakterijsko i protuupalno djelovanje te se smatra učinkovitim protiv truljenja zuba i u borbi protiv lošeg zadaha. Osim toga, još su se od srednjeg vijeka koristili kao sredstvo za izbjeljivanje zuba.
Čaj od mente savjetuje se trudnicima za ublažavanje jutarnjih mučnina, no stručnjaci, odnosno travari upozoravaju da velike količine istog mogu izazvati pobačaj, pa se savjetuje držati jedne do dvije šoljice dnevno.
Također, iako je menta odlična za ublažavanje probavnih tegoba, ne preporučuje se osobama koja pate od GERB-a jer se smatra da ona može samo pogoršati simptome.
Svaka od 250 vrsta mente ima drugačiju aromu i miris, a također jačina ovisi i o tome gdje je biljka narasla. Tako se smatra da je menta koja je rasla u Aziji snažnijeg okusa nego ona iz Europe.
Mentu možete koristiti u desertima, salatama, supama i u pripremi curryja, a s obzirom na to da ćete imati osvježavajući okus i nakon obroka.
Foto: Shutterstock
http://ordinacija.vecernji.hr