Vijesti iz zemlje

Žrtve genocida u Novoj Kasabi: Zarobljeno 6.500 muškaraca i dječaka

Članice udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida u okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine, danas posjećuju mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijani

Članice udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida u okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine, danas posjećuju mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijani, te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama, javlja Anadolu.

U okviru obilaska mjesta stradanja preživjele žrtve su obišle Srebrenicu, zgradu Elektroprenosa u Potočarima, lokaciju masovne grobnice Budak (Potočari) i Kravicu. U prostor nekadašnje zadruge u Kravici nisu bili u mogućnosti ući obzirom da je već drugu godinu kapija zatvorena.

Nakon Kravice obišli su i stadion u Novoj Kasabi.

Hasan Hasanović je preživio genocid, a danas radi kao kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

“U Novoj Kasabi 12. jula 1995. godine počela je velika zasjeda oko Kameničkog brda. Ubijeno je nekoliko stotina muškaraca i dječaka. Narednog dana su blokirani svi ovi putevi i počela je masovna operacija zarobljavanja dječaka i muškaraca. S megafonima su ih pozivali da siđu na asfalt i predaju se. Oko 6.500 muškaraca i dječaka se predalo. Oko 1.200 ih je dovedeno na stadion u Novu Kasabu. NATO je iz svog aviona snimio fotografije zarobljenih muškaraca i dječaka”, rekao je Hasanović.

Hajrija Orić kaže da je njen suprug Šahin zarobljen u Kasabi.

“On je bio na ovom stadionu sa svojim bratom Ramizom. Prebačeni su u Kravicu gdje su ubijeni”, istakla je Hajrija kojoj je u genocidu ubijen i sin Elvir:

“Elvir je bio 1976. godište. Ubijen je. Pronađen je i identifikovan. I otac mu je nađen, ali svega nekoliko kostiju. Ukopani su u mezarju Memorijalnog centra. Nekako mi je lakše kad znam da imaju svoje mezarove da mogu otići i proučiti Fatihu”, kazala je Hajrija.

Povezani članci

Back to top button