Zdravlje

Znate li koliko je važno piti vodu?

Obzirom da voda čini 70% ljudskog tijela, voda igra jednu od najvažnijih uloga u našem tijelu. Ona je osnovni sastojak svih tjelesnih tekućina, reguliše tjelesnu temperaturu, poboljšava funkcije žlijezda i hormona, vlaži kožu i prenosi sve hranjive tvari do organa, te regulira i izbacuje toksine van organizma.

Hidratacija organizma važna je stalno, posebno ljeti

 

Stručnjaci preporučuju kako dnevni unos tekućine ne bi smio biti niži od 1,5 litre, te ističu da žeđ ne treba shvatiti kao znak da je potrebno piti, već kao alarm za uzbunu da je trebalo piti puno prije nego dođe do osjećaja žeđi. Žeđ je već oznaka da je došlo do lagane dehidracije što nam se nikako ne bi smjelo događati. Kako biste bolje shvatili zašto je to tako, postoji za to i logično objašnjenje.

Naime, kako je vodi zbog veće površinske napetosti potrebno dugo da prodre u stanicu, trebamo stalo malo po malo uzimati određene količine vode kako bismo joj omogućili dovoljno vremena da prodre do stanice, a da pritom ne dođe do dehidracije.

Za vodu se kaže da je eliksir mladosti i osiguravatelj zdravlja i ljepote. Redovita hidratacija i unos tekućine tijelu donose brojne dobrobiti poput sprječavanja gomilanja viška kilograma, čisti organizam od toksina, spriječava suhu kožu i usne, te tamne podočnjake, zaustavlja glavobolju i pomaže mišićima u oporavku nakon naporne tjelesne aktivnosti kojom iz tijela izbacujemo tekućinu znojenjem.

Postoje upute na koji način se preporuča unositi vodu u tijelo kako bi potreba za tekućinom bila u potpunosti zadovoljena. Za početak, glavna preporuka je da ujutro, čim se probudite popijete čašu ili dvije vode, a osobito je dobro ako je temperatura te vode malo toplija. To će vam omogućiti bolju probavu. Nadalje, nije preporučljivo piti vodu tokom jela, ali je svakako dobro popiti čašu vode desetak minuta prije obroka jer na taj način ćete u želudac uspjeti unijeti manje hrane, te na taj način možete bolje regulirati unos hrane i voditi računa o vlastitoj težini.

Ukoliko vam okus vode nikako ne odgovara, ipak se prisilite popiti barem 5 čaša vode na dan, a ostatak preporučene dnevne tekućine možete unijeti i preko supa ili voća čiji sadržaj je u najvećoj mjeri tekućina, a najbolji primjer za to je lubenica. Također, možete u svoju čašu vode iscijediti i limun, te dodati svom organizmu dodatak vitamina C.

 

Povezani članci