Znate li koja su ljekovita svojstva grožđica?
Grožđice nastaju sušenjem grožđa i jedna su od najpopularnijih vrsta suhog voća.
To je cjelovita i zdrava namirnica koja ima niz ljekovitih svojstava. Za njihovu popularnost i širenje po zapadnom svijetu zaslužni su drevni Egipćani i Feničani. Zbog dugog roka trajanja od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima. Bile su obavezne na brodu Kristofora Kolumba, davale su energiju Robertu E. Pearyju tokom pohoda na Sjeverni Pol, astronautu Scottu Carpenteru u svemiru 1962. godine, te vojsci generala Hanibala kod prelaska preko Alpa. Danas su najviše cijenjene zbog finog okusa i povoljne cijene, a odlična su zamjena za slatkiše. Najpopularnije su u pripremi kolača, te imaju brojna ljekovita svojstva.
Bogatstvo nutrijenata sa zaštitnim djelovanjem
Grožđice su izvrstan izvor energije te sadrže dijetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Imaju dvostruko više antioksidansa od svježeg grožđa. Dobar su izvor minerala kalcija, željeza, mangana, magnezija, bakra, fluora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline.
100 grama grožđica sadrži:
299 kalorija
79,8 grama ugljikohidrata
3 grama proteina
0,5 grama masti
3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe)
Vlakna u grožđicama pomažu u regulaciji težine i holesterola, smanjuju rizik od raka debelog crijeva, te poboljšavaju probavu. Grožđice su idealne za sportaše kojima je potrebna energija. Zbog svog izuzetnog nutritivnog sastava preporučuju se svim dobnim skupinama. Kao i drugo sušeno voće, idealne su za konzumaciju u hladnim mjesecima kada organizmu pomažu nadoknaditi potrebne vitamine i minerale. Grožđice sadrže i značajnu količinu željeza koje direktno pomaže u liječenju anemije. Kompleks B vitamina pomaže u stvaranju novih krvnih stanica, dok viši udio bakra pomaže u stvaranju crvenih zrnaca.
Djeluju antiupalno i antikancerogeno
Grožđice kao i grožđe sadrže resveratrol – polifenol koji ima snažno antiupalno i antikancerogeno djelovanje, a ujedno smanjuje i kolesterol. Studije potvrđuju da resveratrol pomaže u zaštiti od melanoma, raka debelog crijeva i prostate, koronarne bolesti srca, degenerativne bolesti živaca, Alzheimerove bolesti te virusnih i gljivičnih infekcija. Smanjuje i rizik od moždanog udara. To čini tako da smanjuje aktivnost angiotenzina (hormona koji može uzrokovati povećanje pritiska u krvnim žilama), a potiče proizvodnju dušičnog oksida koji opušta krvne žile. Tamnije sorte grožđica posebno obiluju antocijaninima – antioksidansima koji štite od alergija, upala i tumora.
Čuvaju zdravlje srca i krvnih žila
Redovita konzumacija grožđica povezuje se sa smanjenjem povišenog krvnog tlaka. Mnogi nutrijenti iz grožđica zaslužni su za to, no najsnažnije djelovanje se pripisuje visokoj razini kalija – 100 grama grožđica sadrži čak 749 miligrama kalija. Kalij je mineral koji dokazano smanjuje napetost krvnih žila i krvni tlak.
Reguliraju šećer u krvi
U nizu studija pokazalo se da grožđice smanjuju nagle skokove inzulina nakon obroka, koji mogu biti opasni za dijabetičare. Održavaju uravnoteženu apsorpciju šećera u organizmu i reguliraju njegove razine, što je od velikog značaja za oboljele od oba tipa dijabetesa. Grožđice pomažu u oslobađanju hormona leptina i grelina koji daju osjećaj sitosti, a to smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.
Štite zdravlje očiju
Zbog udjela polifenolnih fitonutrijenata grožđice su izvanredne za očuvanje dobrog vida. One štite od slobodnih radikala i pomažu u prevenciji makularne degeneraciju, slabljenja vida te katarakte. U njima je prisutan i vitamin A koji je također izuzetno važan za dobro očno zdravlje. On smanjuje rizik od pojave očne mrene i noćnog sljepila.
Smanjuju kiselost organizma
Acidoza – kiselost organizma – može biti metabolička ili respiracijska. Izvor obiju kiselosti je želudac. Kiselost organizma može dovesti do mnogih bolesti poput čireva, dermatoza, oštećenja unutarnjih organa, artritisa, gihta, gubitka kose, bolesti srca, tumora i raka. Kalij i magnezij iz grožđica su vrlo učinkoviti u neutraliziranju kiselina u želučanom soku i reguliranju kiselosti organizma.
Čuvaju zube i kosti
Kalcij i bor, prisutni u grožđicama,važni su u prevenciji osteoporoze. Bor je makronutrijent bitan za pravilnu izgradnju kostiju i apsorpciju kalcija. Osobito je koristan u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi, a blagotvorno djeluje na zglobove i kosti. Bor pomaže u zaštiti usne šupljine i jačanju zubne cakline. Oleanolična kiselina prisutna u grožđicama igra posebno važnu ulogu u zaštiti zubi od propadanja, karijesa i krhanja. Sprečava rast bakterija Streptococcus mutans i Porphyromonas gingivalis, glavnih krivaca za karijes.
Domaći pripravci od grožđica
Recept protiv bolova
Prelijte svijetle grožđice votkom ili rakijom i prekrijte ih gazom. Ostavite najmanje sedam dana dok alkohol potpuno ne ishlapi. Nakon toga držite ih u vlažnoj posudi i jedite devet bobica dnevno.
Čišćenje jetre grožđicama
Pola čaše grožđica prelijte toplom vodom i ostavite da se 15 minuta natapaju. Zatim ih dobro isperite pod mlazom vode. Isprane grožđice stavite u čašu i do vrha ulijte prokuhanu vodu, ohlađenu na sobnu temperaturu. Ostavite da odstoji 24 sata. Idućeg dana, najbolje ujutro, na prazan želudac popijte napitak i pojedite grožđice. Lezite u krevet na sat-dva i stavite topli oblog ili termofor na desnu stranu trbuha. Ovaj postupak obavlja se jednom tjedno tijekom mjesec dana, dva puta godišnje.
Grožđice u kulinarstvu
Grožđice se mogu jesti samostalno ili koristiti u različitim vrstama slatkih jela, a ako ste maštoviti i slanih. Možete ih dodavati u jutarnje pahuljice ili smoothieje, salate, tijesta, umake ili pripremati s njima zdrave energetske pločice. Imajte na umu da zbog slatkoće mogu zamijeniti i dio šećera u kolačima.
Ekspresni džem od grožđica
Stavite u blender 2 šalice grožđica i ½ šalice svježe iscijeđenog soka od naranče. Smiksajte i ulijte u staklenku. Čuvajte u hladnjaku.