Islamske teme

Ako je islam vjera ljubavi, zašto muslimani ubijaju životinje za Bajram?

Pitanje: Uskoro će Kurban-bajram, pa će muslimani ubiti veliki broj životinja na ime žrtvovanja. Zanima me, je li to u skladu s humanosti i blagosti na koju se poziva islam?

Odgovor:

Uzvišeni Allah kaže: „Do Allaha neće doprijeti meso njihovo i krv njihova, ali će mu stići iskreno učinjena dobra djela vaša.“ (El-Hadždž, 37.)

Po islamu, dobro djelo vrijedi kod Allaha, dok meso ne znači ništa. U drugm religijama, u oltarima drže voće i meso, namijenjujući ga Bogu.

Sa druge strane, kada muslimani žrtvuju životinju kao kurban, jednu trećinu podijele siromašnima, drugu trećinu rodbini, a ostatak zadrže za svoju porodicu.

Kada muslimani prinose žrtvu, time donose korist drugim ljudima, udjeljuju im hranu.

Da li je udjeljivanje hrane dobro ili loše?

Da li je to humano ili nehumano? Naravno da je humano i dobro.

Vas muči pitanje zašto muslimani jedu meso.

Možete biti dobar musliman, pa i ako ste čisti vegetarijanac.

Nije obaveza muslimana da jedu meso.

Međutim, ako nam je Allah nešto dozvolio, zašto bismo to odbacivali?

„I stoku On za vas stvara; njome se od hladnoće štitite, a i drugih koristi imate, njome se najviše i hranite.“ (En-Nahl, 5.)

Savremena nauka nam kaže da je meso bogato vitaminima i proteinima. Meso je jedina namirnica koja sadrži sve proteine. Ljudskom tijelu su potrebne 24 aminokiseline. Od tih 24, osam ih ne proizvodi naše tijelo, pa ih moramo unositi preko hrane.

Analizirajte kakve zube imaju biljojedi. Imaju samo ravne zube. Mesojedi imaju oštre zube, jer ne jedu biljke. Stanite ispred ogledala i pogledajte svoje zube. Vidjet ćete da ljudi imaju oštre i ravne zube. Ako je Bog htio da jedemo samo vegetarijansku hranu, zašto nam je dao oštre zube?

Digestivni sistem biljojeda može variti samo biljke, a ne može meso. Sadruge strane, sisem varenja kod mesojeda podržava samo meso, a ne podnosi biljke. Jedino je čovjekov sistem prilagođen za obje vrste namirnica.

Ako je Bog htio da samo jedemo vegetarijansku hranu, zašto nam je dao da možemo variti i meso i bilje?

Odgovorio: dr. Zakir Naik

Za Akos.ba pripremio: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button