Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Znate li kako najispravnije jesti voće?

Znate li kako najispravnije jesti voće?

Sezona je raznolikog voća, a uslijed ljetnih vrućina dobro nam dođe da se njime rashladimo. Međutim da bi imalo učinka, valja ga pravilno konzumirati – na prazan želudac…Jedenje voća igra glavnu ulogu u detoksikaciji našeg organizma kojeg snabdijeva s velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti.

Svi mislimo da jesti voće znači, oguliti mu koru ako je potrebno, nasjeći na kriške i staviti u usta. No to nije tako jednostavno. Važno je znati kako i kada jesti voće, smatra doktor Mehmed Oz.

Ispravan način jedenja voća je njegova konzumacija na prazan želudac, što znači da ga nikako ne treba jesti poslije obroka. Pojedete li dvije šnite kruha, a zatim voćku, ona je zbog brze razgradnje i mnogo vode koju sadrži spremna “proći” ravno kroz želudac u crijeva, ali ju prethodno unesen obrok u tome spriječava. Voće dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pospješuje probavu i sokove, pa cijela masa takve hrane počinje se kvariti. U međuvremenu, cijeli obrok fermentira i pretvara se u kiselinu.

Koliko ste puta osjetili da vam se podriguje od kriške-dvije lubenice kojom ste se željeli osvježiti nakon ručka ili večere ili ste osjećali da su vam crijeva odjednom proradila kad ste pojeli bananu u istoj situaciji. To se neće dogoditi ako pojedete voće na prazan želudac. Voće pomiješano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi plinove i zato često osjetite napuhnutost u trbuhu, izuzev citrusnog voća s puno kiseline, poput narandži ili limuna.

nkp.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top