Umjetnost

Zlatni srednji vijek: Islam je dao veliki doprinos napretku čovječanstva

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu održana je tribina pod nazivom “Zlatni srednji vijek: Zaboravljeno naslijedje islamske civilizacije” u okviru manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah”, javlja Anadolu Agency (AA).

Elvedin Subašić, član redakcije Preporoda i jedan od predavača na tribini, kazao je da je veoma važno podsjetiti javnost i muslimane na određene fragmente iz islamske povijesti.

“Cilj tribine je revitalizacija određenih fragmenata povijesti iz muslimanskog naučnog kruga i određenih fragmenata iz islamske civilizacije i kulture. Na ovo smo se odlučili jer se trenutno islam i muslimani u svijetu pokušavaju definisati kroz neke veoma skromne pojmove, a jedan od njih je sigurno i džihad. Tu naravno onda dolazi i do zloupotrebe islama i islamske civilizacije”, rekao je Subašić.

Naglasio je kako ljudi diljem svijeta moraju znati da su muslimani i islam kroz historiju dali veliki doprinos napretku čovječanstva.

“Mi želimo pokazati da je islam dao mnogo više u povijesti. Mnoge stvari koje mi danas koristimo su nastale u tom zlatnom srednjem vijeku kada su muslimani naukom i svojom civilizacijom doveli do toga”, kazao je Subašić, te dodao da je zlatni srednji vijek karakterizirala ideja multikulturalnosti.

“To je uistinu bilo zlatno doba multikulturalnosti i multietničnosti. Sama Kordoba, odnosno Španija, u to doba je bila mjesto gdje su učenjaci, Jevreji, muslimani i kršćani, zajedno radili za dobrobit čovječanstva”, istakao je Subašić.

Tribini su prisustvovali predsjednik Medžlisa islamske zajednice Sarajevo Jusuf Zahiragić, profesor na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu Ismet Bušatlić, druge poznate ličnosti iz vjerskog i javnog života BiH i veliki broj građana.

 Akos.ba

Povezani članci

Back to top button