Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Životne lekcije iz 10 godina braka

Životne lekcije iz 10 godina braka

 Elhamdulillah, prošlog se mjeseca navršilo 10 godina od mog stupanja u brak. Kada pokušam zamisliti ženu koja je u braku provela jednu deceniju svog života, zamišljam je kao odgovornu i zrelu, ozbiljnu i osjećajnu.

U stvarnosti, mada su moje obaveze porasle, ne osjećam se mnogo drugačije od one djevojke koja je s nepunih 20 godina izrekla sudbonosno: „Da“. Deset je godina prošlo kao tren i toliko se stvari promijenilo: trudnoća, djeca, selidbe, promjene posla, smrti voljenih i odlasci na hadždž.

Osvrnem se često na protekle godine i zapanjim se kako je vrijeme prošlo brzo.

Ono što mi je ostalo nakon te decenije, jesu upravo one stvari koje sam naučila u braku:

–          Brak ima svoje etape i svoje uspone i padove. Ne možete vječno ostati kao u periodu medenog mjeseca, ali će medeni mjesec zamijeniti nešto bolje ili podjednako dobro. Prve se godine braka nisam nikako spuštala s oblaka, a druge smo se godine mnogo svađali jer smo po prvi put živjeli sami i navikavali se jedno na drugo. U idućim smo godinama radili kao tim, jer su naša djeca došla na ovaj svijet i postali smo svjesni naše odgovornosti spram naših širih porodica. Danas, na našu desetu godišnjicu, dok naša djeca odrastaju, osjećamo se kao da se tek upoznajemo.

–          Nemojte pokušavati čitati misli jedno drugome. Mnogo sam se puta iznervirala misleći da je moja druga polovina ljuta na mene, da se ne slaže s mnom i da o meni misli razne loše stvari. Kada bih ga konačno upitala, otkrila bih da je on ustvari razmišljao o tome da treba zamijeniti gume na autu i da nema pojma o čemu ja govorim. Ne razumijem ni sama zašto sami sebe ovako patimo.

–          Svakog dana, svakog trenutka, imamo priliku da oprostimo drugima i nastavimo dalje. Naš je sopstveni izbor jesmo li spremni da se oslobodimo našeg lažnog ponosa i ega, i da budemo dovoljno jaki da prestanemo kriviti ili kritikovati druge zbog sitinica. Tako ćemo poštediti sebe i druge mnogo boli. 

–          Mali znaci pažnje i ljubaznosti znače mnogo više od lijepog lica, poklona ili izlazaka. Nakon kratkog vremena sam shvatila da mome mužu više znači lijepa riječ od neke lijepe haljine. Takođe, znam i koliko meni znači kad me upita kako sam ili mi kaže riječi pažnje.

Autor: Ummu Saliha

Za Akos.ba preveo: Nedim Botić

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top