Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Zimska sezona u Hercegovini cvjeta na mostarskom Rujištu

Zimska sezona u Hercegovini cvjeta na mostarskom Rujištu

U zimskom periodu Rujište privlači mnogobrojne ljubitelje zimskih sportova, dok je ljeti idealno mjesto da se pobjegne od hercegovačkih nesnosnih vrućina.

Iz godine u godinu Rujište bilježi porast gostiju, zahvaljujući mnogobrojnim sadržajima koje ovo mjesto nudi. Posjeduje stazu za skijanje, za sankanje, ski lift, biciklističku stazu, a tokom cijele godine zanimljivo je turistima jer služi kao zračna banja.

Staza raspolaže jednim ski liftom na skromnih 950 metara dužine, ali za početnike i one koji ne mogu doći do većih skijaških centara ovo je pravi mali planinski raj koji je posjetiocima obezbjedio i uslove za noćno skijanje i ski školu.

A u čarima ovog odmarališta posebno uživa Mustafa, koji živi u Norveškoj, ali svake godine kaže obavezno boravi na Rujištu. Prisjeća se kako je to nekad izgledalo ovo izletište.

“Prije je radio samo dom veliki i mali, imali smo kuću kod jezerceta, i bilo je aktivnije. Ovo je jedini centar koji ima malo snijega u blizini Mostara”, kaže Mustafa Zahirović.

Upravo zbog toga ovo je omiljeno izletište Mostaraca, ali u posljednje vrijeme sve češći su i strani turisti iz Hrvatske, Italije i Njemačke.

“Po meni je ovo jedno najvažnije izletište u okolici Mostara, idealno je za djecu, za starije ljude, za sportiste. Imamo ovdje stazu zdravlja, tu često dođem prohodam sa svojom familijom”.

“Dolazimo radi djece, vole snijeg baš, tako da ih dovedemo, dok su manji bili slabo, ali sad kad su porasli često dođemo”, kažu posjetitelji.

Ovo mjesto polako, ali sigurno postaje nezaobilazna destinacija, kažu u Turističkoj zajednici. Sudeći po najavama, ali i posjetama, za zimski turizam u Hercegovini ovo bi mogla biti jedna od boljih godina.

Semir Temim iz Turističke zajednice nam je kazao: “Privatni sektor je uložio, i napravili su ovaj divni motel, stazu, ski lift itd. Javni sektor izgradio je dobar put koji se redovno održava i čisti, jer najvažnije je da je destinacija dostupna svima, a mi u Turističkoj zajednici smo se potrudili da uredimo stazu zdravlja, mapirali smo brdsko-biciklističke staze na planinama”.

Rujište kao planinski prostor na 1.050 metara nadmorske visine područje je najbogatije kisikom u ovom dijelu Evrope, stoga skijanje ima veliki potencijal za razvoj, ne samo zimskog turizma nego i mogućnost da turistički iskoristi cijelu godinu zbog jedinstvenog krajolika.

N1

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top