Kulinarstvo

Zimska musaka s kiselim kupusom

Zimsko, moglo bi se reći tradicionalno jelo.

Zimsko, moglo bi se reći tradicionalno jelo. Dobro dođe kao osvježenje. Obrok bogat vitaminom C, ugljikohidratima i proteinima…
Sastojci:

400 g suhog mesa

1 glavica crvenog luka

malo maslaca

150 – 200 griže

2 jaja

200 g svježeg sira

1,5 dcl mlijeka

po želji soli i papra

 

PRIPREMA:

Oko 30 min prokuhati u čistoj vodi meso, zatim ga nasjeckati na manje komade. U međuvremenu skuhati rižu te propirjati na luku i maslacu kiseli kupus (po želji popapriti).

U šoljici izmutiti jaja, svježi sir i mlijeko te malo posoliti.

Dno posude namazati s maslacem potom prekriti dno s pola kiselog kupusa, zatim staviti sloj od pola količine riže , a na to rasporediti svu količinu mesa. Preliti s pola smjese jaja iz šoljice. Ponoviti obrnutim redom: riža, kiseli kupus i ponovno sve preliti ostatkom preljeva iz šoljice.

Zapeći u zagrijanu pećnicu na 200 C, 25-30 min.

Napomena: Ne soliti dodatno, jer su kiseli kupus i meso dovoljno slani. Eventualno posoliti meso dok se kuha ako se koristi piletina.

 

coolinarika.com

Povezani članci

Back to top button