Zimsko, moglo bi se reći tradicionalno jelo. Dobro dođe kao osvježenje. Obrok bogat vitaminom C, ugljikohidratima i proteinima…
Sastojci:
400 g suhog mesa
1 glavica crvenog luka
malo maslaca
150 – 200 griže
2 jaja
200 g svježeg sira
1,5 dcl mlijeka
po želji soli i papra
PRIPREMA:
Oko 30 min prokuhati u čistoj vodi meso, zatim ga nasjeckati na manje komade. U međuvremenu skuhati rižu te propirjati na luku i maslacu kiseli kupus (po želji popapriti).
U šoljici izmutiti jaja, svježi sir i mlijeko te malo posoliti.
Dno posude namazati s maslacem potom prekriti dno s pola kiselog kupusa, zatim staviti sloj od pola količine riže , a na to rasporediti svu količinu mesa. Preliti s pola smjese jaja iz šoljice. Ponoviti obrnutim redom: riža, kiseli kupus i ponovno sve preliti ostatkom preljeva iz šoljice.
Zapeći u zagrijanu pećnicu na 200 C, 25-30 min.
Napomena: Ne soliti dodatno, jer su kiseli kupus i meso dovoljno slani. Eventualno posoliti meso dok se kuha ako se koristi piletina.
coolinarika.com