Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Zikr i dova su naša svakodnevnica: Propisi i zikrovi vezani za putovanje

Zikr i dova su naša svakodnevnica: Propisi i zikrovi vezani za putovanje

Prije polaska na neki značajniji i duži put muslimani se obično savjetuju sa starijima i iskusnijima između sebe koji eventualno poznaju mjesto gdje putujemo, te razloge i posao zbog kojeg putujemo. Cilj je izbjeći sve eventualne neugodnosti prilikom putovanja ili slično. Muslimani mogu nakon pomenutog savjetovanja klanjati i istiharu namaz vezano za željeni poduhvat putovanja.

Potrebno je izvršiti sve potrebne pripreme za put, te obezbijediti i zadovoljiti potrebe svoje porodice i onih koji ostaju. Prije puta lijepo je klanjati dva rekata nafile te proučiti dovu Uzvišenom Allahu za sretan i hajirli put.

Lijepo je proučiti dovu za one koji ostaju, ali i da oni prouče dovu za onoga koji putuje kako bi mu Uzvišeni dao još veći bereket pri tom putovanju. Onima koji ostaju reći ćemo: Estevdi’ukumullahellezi la tedi’u vedai’uhu! / Ostavljam vas na čuvanje Allahu koji ne gubi ono što se kod Njega ostavi./

A onome koji putuje se kaže: Estevdi’ullahe dineke ve emaneteke ve havatime ‘amelike. /Allah sačuvao tvoju vjeru, tvoj emanet i završnicu tvoga djela/. Ovo se preporučuje u predajama koje prenose Ebu Hurejre i Abdullah b. Omer, r.a., a bilježe ih Ibni Madže, Muslim, Tirmizi, Ebu Davud i drugi.

Dova musafira se prima. Žena ne putuje na dulji put bez svog mahrema.

Muslimani prilikom putovanja koriste olakšicu skraćivanja farz-namaza na dva rekata. Sunnete na putovanju ne klanjaju, izuzev sabahskih sunneta i vitr-namaza. Tako je činio Allahov Poslanik a.s. Tokom putovanja lijepo je činiti zikr Allahu dž.š., vratiti se kući danju, i to čim prije budemo u mogućnosti. Pri povratku kući Poslanik a.s. je učio:

Ajibune taibune ‘abudune, li Rabbina hamidun. / Vraćamo se kajući se i pokoravajući se i našem Gospodaru zahvaljujući. / (Muslim, Tirmizi)

Pri povratku sa puta lijepo bi bilo svratiti u lokalnu džamiju i klanjati dva rekata ili to učiniti u svojoj kući.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top