Kultura i obrazovanje

Zenica: Započeo ciklus predavanja Vještinama komuniciranja ka usavršavanju ličnosti

U Zenici održano prvo predavanje od šest u ciklusu na temu „Vještinama komuniciranja ka usavršavanju ličnosti“

„Ovaj broj prijavljenih i prisutnih večeras, upisuju fakultetu na našem Univerzitetu.“- zadovoljno je poručio u uvodnom izlaganju predsjenik udruženja Put znanja doc. dr. Ajdin Huseinspahić, pridružene članice AKOS-a.

„Sve vještine koje stičemo imaju samo jedan cilj: usavršavanje ličnosti! Postoje studenti koji posjeduju vještinu govora ali slabo čitaju i usavršavaju se u tom pogledu, postoje i oni koji mnogo čitaju i uče ali imaju strah od javnog govora i nastupa…“- dodao je.

Rijetki su oni koji objedine oboje.

Upravo iz tih razloga aktivisti udruženja su odlučili da organizuju ovakakv tip interaktivnog ciklusa usavršavanja ličnosti, prvenstveno za studente a onda i sve one koji to žele.

U četvrtak 07.03. u sali Islamskog pedagoškog fakulteta održano je prvo predavanje na temu „Asertivnost u komunikaciji“. Predavanje je predvodio uvaženi prof. dr. Izet Pehlić vrstan stručnjak iz oblasti pedagogije.

Profesor Pehlić je poručio da prvo trebamo upoznati sebe, da kad se susretnemo s nekim da se taj neko ima s kim upoznati. Uspješna komunikacija na više nivoa je da nosite vlastitu kožu i da se lijepo osjećate zbog toga. Nikoga ne trebate kopirati.

„Asertivnost je spremnost da se borimo za vlastito mišljenje a uvažavamo drugo i drugačije. Ako pasivno reagujete razvijate agresivnost kod drugog. Kako se nasilje razvije? Ne djelovanjem žrtve. Svaka životinja može biti ljuta! Ja ne dozvoljavam sebi agresivnost!… Asertivan se ne rađa, asertivan se postaje! Onaj ko je asertivan on je medijator krajnosti.“- samo su neke od izrazito korisnih poruka.

Da su prisutni bili prezadovoljni rečenim, govori i činjenica da se u „krugu profesora“ stajalo još dugo da se bi se s njim podijelila nevjerovatna lična zapažanja i iskustva.

Svih pet predavanja predstavljaju fantastičan krug koji će u aprilu biti okončan svečanim skupom i uručenjem certifikata.

Radujemo se sljedećem predavanju sa uvaženim prof. dr. Muharemom Adilović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button