Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Zemaljski muzej u Sarajevu domaćin izložbe o turskom streličarstvu

Zemaljski muzej u Sarajevu domaćin izložbe o turskom streličarstvu

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu će sutra, 23. septembra, biti svečano otvorena izložba turskog streličarstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o izložbi koju organizuju Fondacija streličarstvo Republike Turske i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. Svečanoj ceremoniji otvorenja izložbe prisustvovat će član Upravnog odbora Fondacije za streličarstvo Republike Turske Bilal Erdogan, sin turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Izložba u okviru koje će biti predstavljeni originalni primjerci streličarskog oružja koji pripadaju seldžučkom i osmanskom periodu prva je ove vrste koja se organizuje izvan granica Turske.

Na izložbi će biti predstavljeni lukovi, strijele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strijela, kao i brojna druga prateća oprema koja se koristila u streličarstvu seldžučkog i osmanskog perioda.

Održavanje izložbe u Bosni i Hercegovini ima i dodatnu simboliku. Naime, Miralem Ahmed-aga, koji je porijeklom sa ovih prostora, bio je jedan od najboljih streličara u historiji osmanske Turske.

Tokom izložbe biće prikazana i video usporedba ispaljivanja strijele Tozkoparan Iskndera, kojom je dobačeno rekordnih 846 metara, sa ispaljivanjem drugih strijela.

Kurator izložbe Mehmet Lutfi Sen u razgovoru sa novinarom AA kazao je kako je ova izložba ranije predstavljena u Istanbulu, te da je Bosna i Hercegovina njena prva adresa izvan Turske.

Izrazio je zadovoljstvo što će BiH biti domaćin izložbe, koja predstavlja i vid zahvalnosti trojici vrsnih streličara Suci, Miralem Ahmet-agi i Tozkoparan Isknenderu, koji su živjeli u zlatno doba osmansko-turskog streličarstva.

Govoreći o osmanskim strijelama, Sen je istakao kako se one danas prave pomoću savremene tehnologije, te da je njihova aerodrinamična struktura slična raketi koja se šalje u svemir.

Sen je također istakao kako je Osmansko carstvo u oblasti streličarstva doseglo visoki nivo, te je poručio da je danas neophodno baviti se naučnim istraživanjima kako bi se otkrio sam razvoj streličarstva kroz više stotina godina.

“Moramo znati argumente koji stoje iza vrhunskog streličarstva. Kako bismo danas napravili ono što želimo, potrebno je da krenemo do primjeraka koje su koristili naši preci”, rekao je Sen.

Dodao je kako će se na izložbi naći primjerci iz oblasti streličarstva koji potiču iz perioda 15. do 18. stoljaća, kao i oni koji će prvi put biti izloženi u javnosti.

Izložba turskog streličarstva će biti otvorena do 15. oktobra 2017. godine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com