Ekonomija

Željeznički putnički saobraćaj polahko se budi u Bosni i Hercegovini

Željeznički putnički saobraćaj polako se budi u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

Za period januar-septembar 2018. godine ukupno je željeznicama prevezeno 413 hiljada putnika, a što predstavlja povećanje od 21,8 odsto u odnosu na isti period 2017. godine, podaci su Agencije za staistiku BiH.

Ukupni putnički kilometri iznosili su 30.149, što je više za 43,3 odsto nego u istom periodu prethodne godine.

Ipak, željeznički saobraćaj se u Bosni i Heregovini, za razliku od razvijenih evropskih zemalja, rijetko koristi, te je njegovo učešće u ukupnom prijevozu putnika svega 3 odsto.

Značajno ga nadmašuje vazdušni saobraćaj, koji u BiH ima udio od 11 posto, dok preostala glavnina prometa od 86 posto otpada na drumski saobraćaj.

Željeznička preduzeća u Bosni i Hercegovini uglavnom žive od teretnog prijevoza. Tako je u ukupnom prihodu, koji je u trećem kvartalu 2018. godine iznosio 32,8 miliona KM, teretni saobraćaj učestvovao sa gotovo 95 posto.
Putnički saobraćaj je u tom kvartalu ostvario svega 897 hiljada KM prihoda, što predstavlja udio u ukupnom prihodu od 2,7 odsto. Preostalih 821 hiljadu KM željeznice su ostvarile od ostalih prihoda.

Željeznički putnički saobraćaj svake godine subvencioniraju oba bh. entiteta, a daljnja ulaganja u modernizaciju željeznica sasvim sigurno bi doprinijela još većem korištenju ovog vida prijevoza.

Na željeznicama u Bosni i Hercegovini na kraju trećeg kvartala 2018. godine ukupno je bilo 5.740 zaposlenih.

indikator.ba

Povezani članci