Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Zdravi kolač od mrkve koji će vas osvojiti

Zdravi kolač od mrkve koji će vas osvojiti

Potrebno za koru:

• 3 jajeta
• 1-2 banane
• 10-15 očišćenih hurmi
• 6 kašika ulja
• 1 šolja integralnog pšeničnog brašna
• 1 prašak za pecivo
• 3 kašikice cimeta
• malo muškatnog oraščića
• malo kardamona,
• 3-4 izrendane mrkve srednje veličine
• malo kokosa
• šaka grubo sjeckanih oraha
• šaka grožđica

Sastojci za kremu:
• 200 g mladog sira
• 3 kašike meda
• ½ limuna
• lješnjaci za ukrašavanje.

Priprema:
• Zagrijte rernu na 180 stepeni.
• Umutite jaja mikserom.
• Izmiješajte hurme, banane i ulje u gustu kremu u drugoj zdjeli.
• Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i začine.
• Onda tu smjesu pomiješajte sa jajima i kremom od banana.
• Dodajte izrendane mrke, kokos, orahe i grožđice i pomiješajte drvenom kašikom da se ravnomijerno izmiješaju sastojci.
• Naspite smjesu u kalup za kolače i pecite oko 40 minuta. Probajte čačkalicom da li je pečeno. Ako na čačkalici nema smjese
znači da je kolač pečen. Ohladite ga.
• Umutite kremu. Odozgo stavite šaku pečenih lješnjaka, koje ste na grubo isjeckali. Ukrasite strugotinama limete.

Kratko o mrkvi

Sirova mrkva je izvrsna za grickanje. U doba stare Grčke, u Afganistanu se pojavila mrkva žutog korijena, koja se dalje uzgojem razvijala u prve oblike mrkve kakvu danas poznajemo.
Početkom 17. stoljeća agronomi su uzgajali nekoliko sorti mrkve, te su uspjeli dobiti mrkvu narančasta korijena i ukusnije arome.

U mrkvi se nalaze ugljikohidrati, bjelančevine i masti.
Narančastu boju mrkvi daje karoten, također, mrkva je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija.

Mrkva je veliki izvor antioksidansa koji pomaže u zaštiti od bolesti krvotoka, tumora, regulaciji šećera u krvi, te poboljšanju vida.
Jedno od većih istraživanja također je pokazalo da se unosom u jelovnik samo jedne mrkve dnevno za 50% smanjuje mogućnost razvoja raka pluća.
Osobito je važan unos vitamina A u organizam pušača. Naime, benzopiren, sastojak iz dima cigerete, značajno smanjuje količinu vitamina A u organizmu, čime dovodi do veće mogućnosti razvoja bolesti kao što su emfizem pluća i rak pluća. Isto vrijedi i kod pasivnog pušenja.
Pomaže i u oslobađanju sluzi iz dišnih organa kod kašlja, bronhitisa i astme, a zbog svoje antiseptičnosti pomaže pri liječenju infekcija.

Mrkvu nemojte čuvati u blizini jabuka, krušaka ili krumpira, koji proizvode plin etilen, jer će postati gorka.
Osim kolača od mrkve možete napraviti i vrlo nutritivnu krem juhu, kuhanu mrkvu možete usitniti s korjenastim povrćem ili krumpirom u pire, te dodati začine i začinsko bilje po želji. (http://www.coolinarika.com/namirnica/mrkva/).

Akos.ba i dobrekalorije.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top