Zdravi čoko-mousse desert
Pripremila: Emina Okanović-Čivić
Baza:
100 gr lješnjaka
10-12 hurmi
1 kašika koksovog ulja
pstohvat soli
Krema (mousse):
90 gr čokolade (min 60% kakaoa)
300 ml kokosovog mlijeka
3 kašike chia sjemenki
Priprema:
Lješnjake propržite na suhoj tavi.
Očistite hurme. Samljite ih u multipraktiku (ne previše).
Dodajte kašiku kokosovog ulja i prstohvat soli, te lješnjake. Kratko meljite sve zajedno.
Lješnjaci trebaju ostati krupniji. Složite smjesu na dno čase/teglice. Količinu odredite zavisno koliko želite porcija.
Ostavite spremnu bazu sa strane.
Počnite spremati mus.
U kokosovo mlijeko stavite čokoladu i zagrijavajte da se čokolada istopi, ali ne treba proključati.
Izmaknite sa vatre i pustite da se hladi. Kada je već mlako, dodajte chia sjemenke i miješajte još koji minut.
Sipajte u teglice/čase.
Dekorišite po želji, tamnom čokoladom, bademima, koricom rendanog limuna i sl.
Izvor: dobrekalorije.ba