Kultura i obrazovanjeU Fokusu

Završena Ljetna škola Svitanja 2017.

U subotu, 12.08.2016. je u Opštini Novi Grad u Sarajevu upriličena završna svečanost Ljetne škole Svitanje 2017.

Tom prilikom su uručene diplome i pokloni za 54 vrijednih polaznika Ljetne škole. Organizator Ljetne škole je Udruženje Svitanje iz Sarajeva uz Rijaseta IZ.

Svečanost je započela učenjem odlomka iz Kur’ana od strane Hanan Zulum, polaznice Ljetne škole u Starom Gradu. Moderator svečanosti je bila Amina Mujela, studentica Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva koja je bila i koordinatorica projekta. Publici se potom obratio Jasmin Moco, sekretar Udruženja Svitanje, zahvalivši se roditeljima i djeci na učešću u Ljetnoj školi, istakavši da je ovo tradicionalni projekat koji se planira u budućnosti dodatno obogatiti i proširiti.

 Predstavnici mlađe i starije grupe iz Novog Grada, Merjem Durić i Muhammed Grbo, su prisutne počastili učenjem Kur’ana. Prisutne su posebno dirnuli pismeni sastavi učenika Esme Zalihić i Nidala Šaljića koji su podijelili svoje impresije o Ljetnoj školi i onome što su naučili.

Diplome i poklone polaznicima su uručili njihovi profesori, hfz. Medina Živčić, Amina Čolaković, Selma Tutić-Alagić i hfz. Nedim Botić. Bilo je smijeha, ali i suza dok su profesori najavljivali djecu i o svakom od njih ponešto kazali. Svečanost je zatvorena učenjem odlomka iz Kur’ana od Tarika Zuluma, polaznika Ljetne škole u Starom Gradu

Tri sedmice učenja kroz igru

Ljetna škola Svitanja je tradicionalni projekat Udruženja koji je ove godine trajao od 24.07. do 12.08. 2016. Ljetna škola je namijenjena za djecu uzrasta od 9 do 14 godina, a organizovana je na području dvije općine Kantona Sarajevo, Stari Grad i Novi Grad. Ukupno je upisano 54 polaznika, koji su podijeljeni u četiri grupe, dvije starije (od 12 do 14 godina) i dvije mlađe grupe (od 9 do 11 godina).

Za rad s djecom su angažovani stalni profesori: hfz. Medina Živčić (mlađa grupa Stari Grad), Amina Čolaković (mlađa grupa Novi Grad), Selma Tutić-Alagić (starija grupa Novi Grad) i hfz. Nedim Botić (starija grupa Stari Grad). Svi stalni profesori su studenti ili svršenici fakulteta Islamske zajednice (Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću). Profesorima su pomagali volonteri Merjem Bećirović i Rahma Podrug, dok su kreativne i pedagoške radionice držali gostujući predavači Lejla Hidić-Elezović, te Melisa Ćosić-Hodžić.

Škola je trajala tri sedmice, a osim edukativnog sadržaja u kojem su djeca imala priliku učiti o vjeri, polaznici su prisustvovali i kreativnim radionicama i pedagoškim radionicama. Osim nastave, djeca su imala priliku da idu na izlete, u Centar Safet Zajko, Kino Općine Novi Grad te Darivu. Program Ljetne škole, kao i literatura koja se koristila je podržana od strane Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Cilj Ljetne škole je da djeci njihovo slobodno vrijeme, kojeg imaju mnogo u ovom periodu godine, popuni kvalitetnim sadržajem, te da na zabavan i pouzdan način provedu ljetni raspust. Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su pomogli uspješno održavanje Ljetne škole Svitanja 2017.

Piše: Nedim Botić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button