Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Zašto klanjamo, postimo i dajemo zekat?

Zašto klanjamo, postimo i dajemo zekat?

Jeste li se ikada upitali koji je cilj našeg obožavanja? Naravno, ako se uzme u obzir cijeli koncept ibadeta (obožavanja), cilj je da se postigne zadovoljstvo Stvoritelja, što je neophodno kako bismo zaslužili ulazak u Džennet. Ali posmatrano pojedinačno, svaki čin obožavanja je jedinstven – ima jedinstvene rituale, nagrade, vrijeme i mjesto. Svaki ima različite individualne ciljeve. Svaki od ovih pojedinačnih ciljeva dolaze zajedno i doprinose ukupnom cilju naše vjere, piše portal iiph.com.

Imajući to na umu, pogledajmo ciljeve iza nekih od naših osnovnih djela obožavanja.

1. Namaz
Za vjernika, namaz je lični susret sa Gospodarom. Pet puta na dan, napuštamo svaki važan ili nevažan zadatak kako bismo klanjali. Čistimo se kako bismo se spremili za najvažniji sastanak svakog dana. Stojimo u namazu i ponavljamo radnje koje smo naučili od našeg Poslanika a.s.
Jedan od ciljeva namaza je spominjanje Allaha D.ž.š.
Namaz nas također čuva od loših djela.
Dakle, moramo se zapitati: da li moj namaz ispunjava ova dva cilja? Da li moj namaz čini da se više prisjećam Allaha, ili je to za mene samo obaveza ili ritual? Ako se zaista prisjećam Allaha kroz svoj namaz, automatski ću biti zaštićen od loših djela. Biće me sramota da učinim grijeh zbog moje povećane svijesti o Allahovoj prisutnosti.

2. Post
Nekoliko sati svaki dan, držimo se podalje od nekih od naših osnovnih potreba – hrane, pića i intimnih odnosa. Uprkos svakom iskušenju, držimo svoj nefs pod kontrolom. Zašto? Jer se bojimo Allaha i znamo da nas posmatra svo vreme. Na taj način, post razvija i jača naš osjećaj taqwe (svijesti o Allahu).

3. Zekat
Sama riječ pokazuje svoju svrhu. Lingvistički, to znači pročišćavanje. To je pročišćivač i sredstvo za čišćenje našeg bogatstva.
Utrošili smo naše vrijeme i energiju da zaradimo novac, a onda damo propisani dio od tog novca. To nije lahko, ali se tako učimo žrtvovati u ime Allaha. Svjesni smo da naše bogatstvo nije naše vlastito – ono pripada Allahu. Osjećamo se skromnim, te postajemo slobodni od ponosa i arogancije. Na ovaj način, zekat pročišćava naš nefs.
Također, zekat pomaže u održavanju cirkulacije bogatstva i sprečava njegovo koncentrisanje samo među bogatim.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com