Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Zašto je brak važan za sreću i unutrašnji mir?

Zašto je brak važan za sreću i unutrašnji mir?

Udala sam se sa 19 godina, i hvala Bogu sam u braku već više od 15 godina. Mogu reći da mi je ovo najljepši period života, ali smatram da bi mi brak bio uspješniji da sam bila svjesnija svojih osjećanja i važnosti održavanja unutarnjeg mira. Prije nego što sam se udala, većinu vremena sam se trudila da ispunim islamske dužnosti i obrazovanje kroz aktivnosti u islamskom i edukativnom smislu. Bila sam odlična studentica, hvala Bogu, a kada sam se udala imala sam punu stipendiju na fakultetu, a studirala sam umjetnost i društvene nauke. Moja porodica je uvijek potencirala na mom obrazovanju, tako da nisam imala priliku da naučim mnogo kućnih poslova, tako da se kao neko ko voli da piše i čita time nisam mnogo ni bavila.

Udala sam se kada smo i muž i ja bili na fakultetu, a on hvala Allahu praktikuje vjeru i slični smo u mnogim životnim aspektima. Međutim, on se mnogo mučio sa mojim manjkom poznavanja poslova domaćice. Na početku se to moglo primjetiti kroz način na koji priča sa mnom, što je uzrokovalo moje mnogobrojne loše misli prema njemu, jer sam se osjećala povrijeđeno i nepoštovano, a u isto vrijeme je to bio pucanj u moj ego, jer sam uvijek željela ugoditi drugima a imala sam problem sa kućnim poslovima.

Muževo nezadovoljstvo mojom slabošću je uzrokovalo da se blokiram da napredujem u kućnim poslovima. Dozvolila sam svojim negativnim osjećanjima da me blokiraju u napredovanju i pokušaju da nađem rješenje za svoj problem. Umjesto da upravljam svojim emocijama i radim sve što mogu da popravim stanje, osjećala sam se bespomoćno mnogo godina, a moj brak nije bio uspješan koliko je mogao biti.

Da mogu nešto reći mlađoj sebi, rekla bih koliko je važno održati unutrašnji mir i biti svjestan svojih negativnih emocija i misli, kako bismo ih mogli ispričati supružniku, jer negativne emocije koje ostanu neotkrivene i neriješene će nam samo usporiti napredak u životu.

Mislim da je važnost održavanja unutrašnjeg mira i snage druga najvažnija stvar toga da budemo uspješni muslimani. Prva najvažnija stvar je da imamo pozitivni odnos sa Allahom dž.š.

Negativne emocije su upozorenje da trebaš uraditi nešto pozitivno što će učestvovati da se osjećaš bolje. Razgovor sa brižnom osobom, šetnja i šoljica toplog čaja su neki od načina suočavanja. Ukoliko ne prepoznamo negativne emocije a pokušamo da se bratimo u stanje unutrašnjeg mira, onda će nas ove negativne emocije spriječavati da rastemo i učimo.

Kako da održimo unutrašnji mir?

U nastavku vam nudimo nekoliko ideja kako da održite unutrašnji mir i snagu čak i kada prolazite kroz bujicu negativnih emocija.

1. Svjesnost Allaha
Prije svega, najvažnije je ostati svjestan Allaha. Možete koristiti samosvjesnost i svjesnost o svojim negativnim emocijama kao razlog da se vratite Allahu, da razgovarate sa njim, dovite i tražite pomoć. Koristite svoje probleme kao način vraćanja Allahu, jer o svakom problemu koji imate možete govoriti Allahu, što će vas više približiti Njemu, a On voli kada Mu se obraćamo i tražimo nešto od njega.
Ovaj stepen traži da postanete svjesni svog unutrašnjeg „ja“ i svojih emocija.

2. Prisjećajte se cilja
Ostani svjestan svojih ciljeva: unutrašnjeg mira i snage. Kao muslimanima, nama je prvenstveni cilj da Allah bude zadovoljan nama, ali kada imate unutrašnji mir, u boljem ste stanju da zadovoljite i Allaha.

3. Budite strpljivi
Ne zaboravite da budete strpljivi, i prisjećajte se ajeta u kojem se kaže:
„Pomozite sebi strpljenjem i molitvom, a to je, zaista, teško, osim poslušnima“ (2:45)
Također, budite strpljivi u procesu učenja i rasta, jer je održavanja unutrašnjeg mira životno putovanje u kojem je za mudrost u kontrolisanost emocija potrebno vrijeme.

Hvala Allahu, vodeći više računa o unutrašnjem miru mi je uljepšalo brak i život, tako da vam preporučujem da razmislite zašto je za vas važno da održite unutrašnji mir?

Izvor: Islamiconlineuniversity.com
Za Akos.ba preveo i obradio: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Tagovano: (297)
Top