Zdravlje

Četiri osnovna pregleda kod doktora koje bi trebali imati svake godine

Može biti teško da redovno posjećujemo doktora, ali to je bitan proces koji bi trebao osigurati da ostanemo zdravi, dumblittleman.com. Dobijanje pravilnih pregleda će vam omogućiti da ostanete u najboljem fizičkom stanju, naravno, koliko je to moguće. Ako razvijete bilo kakav zdravstveni problem, on će biti uočen i pravovremeno liječen.

Ovo su četiri bitna pregleda koje bi trebali imati svake godine.

Godišnji fizički pregled

Svaki doktor preporučuje da njihovi pacijenti dolaze najmanje jednom godišnje na fizički pregled. Budući da postoji toliko mnogo medicinskih stanja koja se mogu pojaviti bez prikazivanja fizičkih simptoma, godišnji fizički pregled je potreban kako bi se osiguralo da ostanete zdravi. Vaš krvni pritisak, srce i pluća će biti primarne stvari koje će se provjeravati tokom ovog pregleda, ali će vaš doktor najvjerojatnije pregledati cijelo tijelo.

Vid

Vaš vid se može pogoršati bez najave u bilo koje vrijeme vašeg života. Vjerojatno nećete moći ni primijetiti blagi pad u svom vidu, ali će se sigurno pojaviti na pregledu očiju. Rano uočavanje problema sa očima može biti razlika u spašavanju vašeg vida za ostatak vašeg života.

Prostata / Rak dojke

Rak dojke je najčešći rak kod žena. Ista stvar se može reći za rak prostate za muškarce. Pošto su ove vrste raka toliko uobičajene, bitno je da svake godine idete na pregled. Obje ove vrste raka su vrlo izlječive ako budu primjećene dovoljno rano, tako da nema razloga da vaš život bude u opasnosti zbog preskakanja pregleda prostate ili dojke svake godine.

Bolesti srca

Bolesti srca su vodeće ubice među ljudima u SAD-u, a mogu se razviti u bilo kojoj dobi. Većina doktora preporučuje preglede srca svake godine nakon što napunite 30. Zbog pregleda, vaše srce će biti u dobrom stanju i drastično ćete smanjiti šanse za srčani udar ili moždani udar u budućnosti.

Vaše zdravlje nije nešto što trebate olahko shvatati. Može vam biti neznatno neugodno da vršite posjete različitim doktorima svake godine, ali je to mnogo bolje od alternative, kada saznate da nešto nije u redu, a već bude prekasno.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button