Kulinarstvo

Zašto i kako treba da jedete krompir?

Mnogobrojne su rasprave u generalnoj populaciji, ali i među naučnicima i stručnjacima o uticaju krompira na zdravlje. Mišljenja su često oprečna.

Dobre strane krompira

Krompir sadrži flavonoide koji štite zdravlje ćelije i time smanjuju vjerovatnoću pojave kardiovaskularnih bolesti, respiratornih problema i nekih karcinoma.

Krompir sadrži značajnu količinu vitamina B, koji je neophodan za rast, nervni sistem i kardiovaskularno zdravlje.

Skuhan i ohlađen krompir sadrži veću količinu nerastvorljivih vlakana. Ona vežu štetne materije u crijevima, koje se potom izbacuju stolicom. Stoga ovakav način pripreme krompira (krompir salata), drastično smanjuje njegov glikemijski indeks.

Zbog lake svarljivosti, krompir je dobar kod stomačnih tegoba.

Koristan je u ishrani sportista, pošto sadrži neophodne elektrolite (natrijum i kalijum).

Vitamini B6 i C, kalijum, magnezijum, cink i fosfor iz krompira, mogu značajno pomoći zdravlje kože.

Loše strane krompira

Krompir sadrži solanin (alkaloid), materiju koju proizvodi sam krompir da bi se zaštitio od insekata i bolesti. Ekstremno visok nivo ove materije može biti štetan po ljudsko zdravlje. Nivo ovog alkaloida zavisi od vrste, uzgoja i skladištenja krompira. Treba izbjegavati zeleni krompir i odstraniti klice krompira koje sadrže glavninu ukupnong solanina u krompiru .

Prženi krompir i pomfrit sadrže po zdravlje štetni akrilamid, koji nastaje izlaganjem koncentrovanih ugljenih hidrata jako visokim temperaturama.

Konvencionalno uzgajan krompir može da sadrži izvjesnu količinu pesticida.

Prema novijim istraživanjima, nije uputno jesti krompir i meso u istom obroku.

Krompir i gojaznost

Rašireno je mišljenje da zbog velike koncentracije ugljenih hidrata, krompir goji. Treba imati u vidu da je krompir uglavnom voda i da je umjerena količina zdravo pripremljenog krompira korisna u ishrani. Ipak, velika količina krompira u ishrani, a posebno navika da se jede sa drugim izvorima koncentrisanih ugljenih hidrata (hljebom, rižom ili testeninom), neminovno vodi pretjeranom kalorijskom unosu i povećanju tjelesne težine.

Zdrav način pripreme krompira

Najbolji način konzumiranja krompira je sa korom, pečenjem u rerni. Na ovaj način se gubi najmanje hranljivih materija. Zdrav način pripreme je i kuhanje krompira sa korom.

Oguljen krompir ne bi trebalo duže ostavljati u vodi, da bi se sprečio gubitak hranljivih materija.

Zanimljivosti:

Krompir se gajio još u vrijeme starih Inka, 8000 godina prije nove ere.

Španski osvajači Perua su 1536.godine donijeli krompir prvi put u Evropu.

Tokom zlatne groznice (1897-1898), krompir je vrijedio onoliko zlata koliko je sam težak.

Oktobra 1995.godine, krompir je postao prvo povrće gajeno u svemiru , a zarad ishrane astronauta tokom dugih svemirskih putovanja.

 Koliko često vi jedete krompir?

Autor: Dijana Radetić, nutricionista i mama.

najbolja mama na svetu

Povezani članci

Back to top button