Zasladite vikend kolačem od jabuka i pudinga
Začinite kolač od jabuka slojem pudinga i dobit ćete nezaboravan desert.
Neka vam je u slast!
Puding od vanilije:
- 4 kom žumanjka
- 2.5 dl punomasnog mlijeka
- 4 kapi vanilijinog ekstrakta
- 4 list zelatine
- 2.5 dl vrhnja za šlag
- 80 g oraha
Biskvit:
- 2 kom jaja
- 1 čaša kristalnog šećera
- 1 čaša jogurta (3.2% masti)
- 0.5 čaša ulja
- 0.5 čaša brašna
- 0.5 kom praška za pecivo
- limunova korica
Pire od jabuka:
- 4 kom jabuke (cijele)
- 0.5 mala kašikica mljevenog cimeta
Priprema:
1. Pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte jogurt, ulje, brašno s praškom za pecivo i naribanu limunovu koricu. Izmiješajte i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u namazan i pobrašnjen lim pa pecite oko 25 minuta na 200°c.
2.Oguljene jabuke sitno narežite. U zdjelu stavite šećer i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok se ne otopi i karamelizira. Maknite ga s vatre i dodajte mu jabuke s cimetom. Miješajte i pirjajte na laganoj vatri dok se jabuke ne počnu raspadati, a smjesa zgušnjavati i lijepiti. Kad se malo ohladi, stavite smjesu na pečeni ohlađeni biskvit.
3.Za puding od vanilije izmiješajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Postupno ulijte mlijeko i kuhajte na pari dok se smjesa ne zagrije. Maknite s vatre, dodajte vaniliju i želatinu (prethodno je prelijte vodom pa kad nabubri, procijedite). Miješajte dok se krema ne ohladi. Na kraju umiješajte tučeno slatko vrhnje. Raspodijelite kremu po pireu od jabuka i pospite kolač orasima. Stavite u hladnjak na nekoliko sati da se kolač dobro stisne.